САЩ подготвят голям военен пакет за Украйна

САЩ се готвят да обявят нов голям пакет оръжия за Украйна в петък, когато висши военни лидери от цял свят се събират в Германия, за да обсъдят как да помогнат на Киев в борбата му срещу Русия, заявиха запознати служители, предаде Politico.

Въпреки че следващият транш ще включва допълнителна артилерия, боеприпаси и бронирани машини - вероятно бронирани бойни машини "Stryker" - не се очаква САЩ да подпишат договор за американски танкове M1 Abrams, казаха лицата, които говориха при условие за анонимност.

Понастоящем администрацията на Байдън не планира да изпрати "Abrams" - 60-тонния главен боен танк на армията, казаха служителите.

Нежеланието се дължи на логистичните предизвикателства и поддръжката на танковете, а не на загриженост, че прехвърлянето им може да доведе до ескалация на конфликта, каза един от американските служители. Това лице отбеляза, че САЩ са помогнали на Украйна да се сдобие с танкове от съветската епоха и подкрепят решението на Великобритания да изпрати около дузина от своите танкове Challenger 2.

Пакетът вероятно ще включва определен брой Strykers, осемколесна бронирана бойна машина, произведена от General Dynamics Land Systems, както и Small Diameter Bombs, които имат обсег на действие от около 100 мили (160 км.).

Срещата се провежда в момент, когато Киев алармира, че Москва се готви да започне нова мащабна офанзива за превземане на столицата. Представители на украинското разузнаване предупредиха, че Кремъл планира нова мобилизация до 500 000 наборни войници, а в понеделник Русия и Беларус започнаха съвместни военни учения.

Притиснати от Киев да изпратят по-тежки оръжия през последните седмици, западните държави увеличиха драстично обещанията си за нови оръжия, с цел да помогнат на Украйна да изгради нови бронирани части за тежките боеве през пролетта и лятото. В края на миналата година САЩ и Нидерландия се съгласиха да похарчат 90 млн. долара за модернизиране на около 90 танка Т-72 от съветската епоха, експлоатирани от Чешката република, които да бъдат изпратени в Украйна. Германия също обеща своята бойна машина на пехотата Marder, а Франция - AMX-10 RC.

Канада също ще предостави 200 канадски бронетранспортьора, съобщи министърът на отбраната Анита Ананд при посещението си в Киев.

Този месец САЩ обявиха, че ще изпратят 50 бойни машини "Брадли" - гъсенична бронирана машина. Администрацията вече е предоставила хиляди бойни машини, включително Humvee и миноустоичиви автомобили, използвани за придвижване на войските на бойното поле. /БГНЕС