САЩ: Подкрепяме диалога между София и Скопие, нужно е изпълнение на договорите

Ние окуражаваме диалога между правителствата на България и РС Македония за намиране на решение на различията им.

Това каза говорителят на Държавния департамент на САЩ пред радио „Гласът на Америка“.

"САЩ силно подкрепят пълната интеграция на РСМ в ЕС. ЕС със Западните Балкани, включително и Северна Македония, ще бъде по-силен и по-проспериращ. Ние окуражаваме диалога между правителствата на България и РС Македония за намиране на решение на различията им, както и изпълнението на вече постигнатите договори. Подкрепяме и бързия подход на РСМ".

По-рано специалният представител на САЩ за Западните Балкани Габриел Ескобар заяви, че САЩ подкрепят конституционните промени, които Северна Македония трябва да приеме, за да продължи своя курс към интеграция в Европейския съюз. Изявлението бе направено по време на дебат за Западните Балкани пред Подкомитета за външна политика в Конгреса на САЩ.

Ескобар подчерта, че евроатлантическата интеграция е от решаващо значение, за да се намали влиянието на вредните участници в региона, каквито са Русия и Китай, както и на корумпираните местни актьори, чиято цел е дестабилизация на региона и спъване на курса на интеграция посредством разширяването на мрежата им за влияние.

Очаква се на 18 август да се проведе пленарното заседание на македонския парламент, на което да бъдат обсъдени конституционните промени.

БГНЕС припомня, че в текста на Конституцията се очаква да бъдат вписани българите, за да може да се даде старт на преговорите за присъединяването на страната към ЕС.

Според правителството в Скопие, което внесе текста за промени в парламента, приемането им ще даде „уникален шанс за утвърждаване на европейския път, ускоряване на европейската интеграция и постигане на тази европейска цел до 2030 г.“. /БГНЕС