САЩ подкрепиха Мирослав Лайчак след критиките на Курти

Държавният департамент на САЩ заяви, че признава и оценява усилията на специалния представител на ЕС за диалога между Косово и Сърбия Мирослав Лайчак. Изявлението идва след като косовският премиер Албин Курти критикува Лайчак, че взема страната на Сърбия в диалога между Белград и Прищина, съобщи „Албаниан пост“.


Държаният департамент дори благодари на словашкия дипломат за "неуморните му усилия" в диалога.

"Ние (САЩ) продължаваме да сме тясно ангажирани с Косово, Сърбия и партньорите от ЕС в диалога, подпомаган от Брюксел. Благодарим и признаваме неуморните усилия на специалния представител на ЕС Мирослав Лайчак", заяви говорител на департамента пред VOA.

По същия начин говорителят изрази разочарование от липсата на напредък на срещата на 14 септември, като добави, че диалогът, подпомаган от ЕС, е единственият път напред за Косово и Сърбия.

"Очакваме и двете страни да се отнесат сериозно към задълженията си по споразумението за пътя към нормализация, което постигнаха по-рано тази година. Времето изтича. Искаме да видим напредък по съществуващите и предишните задължения въз основа на диалога (улеснен от ЕС) и Охридското споразумение, включително създаването на Асоциация на общините със сръбско мнозинство“./БГНЕС