САЩ подсилват с 6,9 млрд. долара отбраната на страните от НАТО

Съединените щати ще похарчат 6,9 млрд. долара, за да помогнат на Украйна да отблъсне руското нахлуване и да бъдат подкрепени страните членки на НАТО, съгласно предложението за бюджет на администрацията на президента Джо Байдън, публикувано днес.

Средствата ще представляват най-новото разпределение на Вашингтон на помощ за отбрана след скоростното нахлуване на Русия в съседната страна миналия месец и ще бъдат използвани за "повишаване на способностите и готовността на силите на САЩ, съюзниците от НАТО и регионалните партньори в лицето на руската агресия", заяви Белият дом.

Предложението очертава и разходи от близо 1 млрд. долара за министерствата на отбраната и на външните работи, както и за USAID "за противодействие на руското зловредно влияние и за посрещане на възникващите нужди, свързани със сигурността, енергетиката, въпросите на киберсигурността, дезинформацията, макроикономическата стабилизация и устойчивостта на гражданското общество".

Парите са включени в предложението на Байдън за бюджета за 2023 г., с който се финансират приоритетите на администрацията за съответната година и който подлежи на промяна и одобрение от Конгреса, където Демократическата партия на президента контролира с малко и двете камари.

Вашингтон засили помощта за Украйна след нахлуването, включително с 2 млрд. долара за подпомагане на сигурността и ново оборудване, и 1 млрд. долара за хуманитарна помощ, която Белият дом обяви миналата седмица.

Въоръжението, включително пратки, пристигнали преди началото на войната, помогна на Киев да окаже неочаквано твърда съпротива на руската армия, за която се предвиждаше бързо да надвие украинското правителство. Вместо това Русия се сблъска с решителната съпротива на украинските бойци и изгуби няколко генерали и висши военни, а по оценки на НАТО жертвите сред нейните войски може да достигат 15 000 души.

Украинският президент Владимир Зеленски оказва натиск върху страните от НАТО да снабдяват Украйна с повече оръжия, включително модерни изтребители, системи за противоракетна отбрана, танкове, бронирани машини и противокорабни ракети.

Членовете на НАТО осигуриха постоянен поток от оръжия, включително противотанкови ракети, които помогнаха да се спре настъплението на Русия. Но те се разглеждат основно като отбранителни.

Засега САЩ изключват изпращането на самолети или други големи оръжейни системи в Украйна. Байдън заявява, че не иска да се преминава границата на това, което според него може да се превърне в "Трета световна война", противопоставяща ядрена Русия на НАТО. /БГНЕС, АФП