САЩ поканиха Нова Зеландия в AUKUS

Държавният секретар на САЩ Антъни Блинкен покани Нова Зеландия да се включи в алианса AUKUS - исторически пакт, целящ да балансира възхода на Китай в Тихия океан, предаде АФП.


"Вратата е много отворена за Нова Зеландия и други партньори да се включат, както сметнат за уместно, занапред", каза Блинкен по време на посещението си в Уелингтън, което имаше за цел да укрепи съюзите на Вашингтон в оспорвания Тихоокеански регион.

AUKUS е пакт между Австралия, Обединеното кралство и Съединените щати, който включва амбициозни планове за снабдяване на Канбера с атомни подводници.

Нова Зеландия действа внимателно по отношение на участието си, надявайки се да не разгневи най-големия си търговски партньор Пекин.

Китай категорично се противопоставя на пакта, заявявайки, че той пренебрегва "опасенията на международната общност" и запраща региона "още по-надолу по пътя на грешките и опасностите".

Но министър-председателят Крис Хипкинс заяви в сряда, че е "отворен за разговори" за ограничено участие.

Нова Зеландия изключи всякакво участие в проекти, свързани с ядрената енергетика, така наречения "първи стълб" на споразумението AUKUS.

На ядрените подводници е забранено да навлизат във водите на Нова Зеландия съгласно широко популярна антиядрена политика, приета в средата на 80-те години на миналия век.

Но през последните месеци се разгорещиха разговорите на високо равнище за ролята на Нова Зеландия в AUKUS.

Всяко новозеландско участие вероятно ще се съсредоточи върху "втори стълб" на споразумението, който обхваща кибервойната, изкуствения интелект и разработването на хиперзвукови ракети с голям обсег.

Външният министър на Нова Зеландия Наная Махута предупреди, че "все още нищо не е договорено" и че всяко предложение на AUKUS първо трябва да бъде одобрено от кабинета на страната.

Нова Зеландия и Австралия са основните съюзници на Съединените щати в южната част на Тихия океан.

Но напоследък Нова Зеландия е обвинявана, че поставя отношенията си с Китай над приятелствата си с другите членове на шпионската група "Пет очи" - САЩ, Великобритания, Канада и Австралия.

Хипкинс пътува до Китай в края на миналия месец, където се срещна с президента Си Дзинпин и подписа редица търговски споразумения.

Заобикаляйки въпроси като състоянието на човешките права в Китай и напрежението около Тайван, министър-председателят приветства пътуването като потвърждение на "важните икономически връзки" между страните.

Сега Блинкен и ръководителят на Пентагона Лойд Остин ще се подготвят за среща с австралийските си колеги в дискусии, които се очаква да се съсредоточат върху военното сътрудничество и уточняването на подробностите по програмата AUKUS.

След подобна среща във Вашингтон миналата година Австралия се съгласи да засили присъствието на въоръжените сили на САЩ в северните си бази, включително ротацията на самолети-бомбардировачи. /БГНЕС