САЩ помагат на Украйна колкото ЕС

Кой подкрепя Украйна, с колко пари и колко оръжия? Данните на икономическите изследователи в Кил показват: САЩ остават най-големият настоящ поддръжник на Украйна, а взети заедно, вноските на страните от ЕС в момента са равни на помощта от САЩ, съобщава "Цайт".

Според последните изчисления на Института за световна икономика в Кил (IfW), САЩ остават най-големият настоящ поддръжник на Украйна с еквивалента на 10,3 милиарда евро от началото на войната и вече обявиха следващото значително увеличение на ангажимента си. Експертите от университета в Кил сумират както преките доставки на оръжие, така и други видове финансова подкрепа. Допълнителните 33 милиарда долара, които президентът на САЩ Джо Байдън обяви, че ще бъдат предоставени на Украйна, все още не са взети под внимание от IfW, тъй като тази сума първо трябва да бъде потвърдена от американския Конгрес.

Всички държави от ЕС заедно, включително средствата, обещани от институциите на ЕС и Европейската инвестиционна банка, вече възлизат на 12,8 милиарда евро. С пряка подкрепа в размер на 1,8 милиарда евро Германия се нарежда на пето място сред страните донори след Полша, Великобритания и Канада (без да се вземат предвид средствата, обещани непряко чрез ЕС, тъй като тук има риск от многократно отчитане).

"Взети заедно, вноските на страните от ЕС в момента са равни на помощта от САЩ, което е очаквано предвид географската близост на Украйна", казва Кристоф Требеш, директор на изследванията в IfW Кил, който отговаря за проучването на помощта за Украйна. "Все пак е учудващо, че сред 5-те най-големи донори има само две държави от ЕС. За разлика от Германия и Полша, през последния месец страни като Франция, Испания и Италия почти не са обещали нова значителна двустранна помощ за хуманитарни или военни цели."

Според данните за предоставената военна помощ САЩ отново са на първо място, следвани от Полша, Германия на трето място, а след нея Великобритания и Канада.

По отношение на икономическото производство Естония е най-големият поддръжник на Украйна, следвана от Литва и Полша. САЩ и Германия, които допринасят с по около 0,05% от брутния вътрешен продукт, са с приблизително равен брой точки съответно на 10-о и 11-о място в този анализ.

Проследяването на подкрепата за Украйна регистрира и определя количествено военната, финансовата и хуманитарната помощ, обещана на Украйна - понастоящем от 24 януари до 23 април 2022 г. Взети са предвид 31 държави, по-специално държавите от ЕС и другите членове на Г-7, както и обещанията за помощ от Европейската комисия и Европейската инвестиционна банка. Вземат се предвид ангажиментите, поети от тези правителства или институции към украинското правителство; частните дарения или тези на международни организации като МВФ не се включват. Тя не включва и помощта за съседните на Украйна държави като Молдова или други държави - например за прием на бежанци.

Източниците на данни са съобщения на официални правителствени агенции и доклади на международни медии. Често значителните разходи за настаняване и грижи за украинските бежанци в чужбина са трудно измерими поради липса на данни. Същото важи и за частни дарения или обещания, направени от международни организации като Червения кръст.

Публикуваната версия на системата за проследяване на подкрепата в Украйна е предварителна (бета) версия, която ще бъде непрекъснато разширявана, коригирана и подобрявана през следващите седмици. /БГНЕС