САЩ потвърдиха гибелта на екипажа на батискафа „Титан“

Бреговата охрана на САЩ потвърди смъртта на екипажа на изчезналия батискаф „Титан“. Откритите останки принадлежат на изчезналата подводница "Титан", обяви тя на пресконференция в Бостън. По останките може да се съди, че се е случи взрив, насочен навътре, уточни охраната.


Потвърждение за гибелта на екипажа дойде и от компанията OceanGate Expeditions, която предлага подводни екскурзии до потъналия Титаник от 1986 г. Основател на компанията е сега загиналият Стоктън Ръш. Петима души, които са били на борда на изчезналия в Атлантическия океан батискаф Титан, най-вероятно са загинали. Това се казва в изявление, публикувано в четвъртък от OceanGate Expeditions. „В момента смятаме, че нашият главен изпълнителен директор Стоктън Ръш, Пол-Анри Наржолет, Хамиш Хардин, Шахзада Дауд и синът му Сюлейман за съжаление са загинали. Тези хора бяха истински изследователи, които споделяха страст към приключенията, желание да изследват и опазват световните океани“, добавя компанията.

По-рано днес бе съобщено, че подводен робот е открил "поле от отломки", около мястото на изчезналия батискаф. Това се случи, след като спасителите настояха, че многонационалната мисия за откриване на плавателния съд трябва да бъде съсредоточена върху намирането на жив екипаж въпреки опасенията, че кислородът на плавателния съд може да е свършил. Бреговата охрана съобщи, че полето от отломки е било открито "в зоната на търсене от ROV (дистанционно управляемо устройство) в близост до "Титаник".

Още два робота бяха изпратени в издирването на изследователската подводница "Титан", изгубена в Северния Атлантик.

Капацитета на подводницата е да съхранява до 96 часа въздух за спешни случаи. Спасителите бяха изчислили, че пътниците може да са изчерпали кислорода си в ранните часове на четвъртък.

Стана ясно също, че съпругата Уенди Ръш на явно загиналия Стоктън Ръш се оказа роднина на съпружеска двойка, която е загинала при потъването на лайнера Титаник в Атлантическия океан през 1912 година. Тя била пра-правнучка на съпруга, който отказал да се качи на спасителната лодка, отстъпвайки място на деца и жени, и е бил последван от жена си. Както си спомнят очевидци, когато Титаник потъвал под вода, съпрузите бяха видени да се държат за ръце на палубата на му. /БГНЕС