САЩ предприемат "извънредни" мерки, за да избегнат задаващия се дефолт

Министерството на финансите на САЩ започна да предприема мерки за предотвратяване на неплатежоспособност по държавния дълг, докато в Конгреса се очаква сблъсък между демократите и републиканците за повишаване на лимита на заемите.

Такива "извънредни мерки" могат да помогнат за намаляване на размера на неизплатения дълг, подлежащ на ограничение, който в момента е 31,4 трилиона долара, но Министерството на финансите предупреди, че инструментите ще помогнат само за ограничен период от време - вероятно не повече от шест месеца.

"Призовавам Конгреса да действа незабавно, за да защити доверието и кредитоспособността на Съединените щати", написа министърът на финансите Джанет Йелън в писмо до ръководството на Конгреса в четвъртък.

Миналата седмица тя заяви, че "неизпълнението на правителствените задължения би причинило непоправими вреди на икономиката на САЩ, на поминъка на всички американци и на световната финансова стабилност".

Непогасяването на задълженията би навредило на доверието в САЩ, а главният изпълнителен директор на JPMorgan Chase Джейми Даймън предупреди, че "никога не трябва да поставяме под съмнение кредитоспособността на правителството на Съединените щати".

"Това е свещено. Никога не трябва да се случва", каза той в интервю за CNBC.

Рисковано и опасно

Най-голямата икономика в света може да се сблъска със сериозни сътресения, тъй като републиканците заплашват да откажат обичайното годишно подпечатване на увеличението на законовия лимит на заемите и това може да доведе до дефолт на САЩ.

Крайно десните републиканци, които в момента държат ключова власт в тясното мнозинство на партията в Камарата на представителите, искат от президента Джо Байдън да се съгласи да съкрати държавните разходи.

Те твърдят, че са необходими радикални съкращения, за да се намалят заемите, които Конгресът по принцип се съгласява да увеличава всяка година, повишавайки така наречения таван на дълга.

Белият дом обаче заяви, че такива съкращения ще трябва да бъдат направени в ключови програми за социално осигуряване и военни разходи или да включват нови големи данъци.

Белият дом обеща също, че Байдън няма да преговаря с твърдолинейните републиканци заради тяхната "рискована и опасна" съпротива срещу увеличаването на лимита.

Джанет Йелън, министър на финансите на САЩ

Ожесточена политика

Засега Министерството на финансите заяви, че няма да може да инвестира изцяло частта от Фонда за пенсиониране и инвалидност на държавните служители, като "периодът на спиране на емитирането на дълг" ще продължи до началото на юни.

Министерството на финансите ще спре също така допълнителното инвестиране на суми, кредитирани във Фонда за здравни осигуровки на пенсионерите от пощенските служби, каза Йелън при обявяването на последните действия.

С наближаването на тавана на дълга Министерството на финансите ще започне да намалява паричните си наличности и ще се обърне към счетоводни техники и инструменти, които да позволят на правителството да продължи да изпълнява функциите си, заяви Мики Леви от Berenberg Capital Markets.

Той обаче смята, че вероятността правителството да не изпълни задълженията си по дълга е близка до нулата.

"Смятам, че в крайна сметка... ще има споразумение за повишаване на тавана на дълга, но междувременно ще има много дебати и ожесточена политика", каза Леви пред АФП.

Ако нещата обаче стоят така, както досега, разходите ще продължат да растат и да увеличават дълга, каза той, като добави, че голяма част от тях отиват за програми за предоставяне на права като социално осигуряване и медицински грижи.

"Просто не е налице политическа воля наистина да се обърне внимание на тези програми", каза той. /БГНЕС

Вашингтон / САЩ