САЩ призоваха Иран да спре с екзекуциите

Съединените щати призоваха Иран да не извършва екзекуции на трима души, участвали в общонационални протести, като участниците в кампанията се опасяват, че властите ще ги убият в най-скоро време.

Говорителят на Държавния департамент Ведант Пател, повтаряйки изявлението на Амнести Интернешънъл от миналата седмица, изрази загриженост, че Иран скоро може да екзекутира Маджид Каземи, Салех Мирхашеми и Саид Ягуби, които бяха арестувани през ноември заради протести в централния град Исфахан.

"Присъединяваме се към народа на Иран и международната общност, като призоваваме Иран да не извършва тези екзекуции", заяви Пател пред репортери.

"Екзекутирането на тези мъже след процеси, които се смятат за фалшиви, би било нарушение на човешките права и елементарното достойнство в Иран и навсякъде другаде.

"От този епизод става ясно, че иранският режим не е научил нищо от протестите, които започнаха с друга смърт - смъртта на Махса Амини."

Протестите обхванаха Иран от септември, когато Амини почина в ареста след задържането ѝ по обвинение, че е нарушила правилата за облеклото на жените.

Иран все по-често използва смъртно наказание, включително като екзекутира четирима протестиращи миналата година, което предизвика международно осъждане.

Случаят на Каземи предизвика безпокойство в Австралия, където живее част от семейството му, като братовчед му заяви, че той е участвал в "мирни протести" за промяна. /БГНЕС