САЩ продават на Гърция стратегическа военна техника

Държавният департамент на САЩ одобри потенциалната покупка от Гърция на няколко щурмови амфибии, като отбеляза, че "предложената продажба ще подкрепи целите на външната политика и националната сигурност на САЩ, като спомогне за подобряване на сигурността на съюзник от НАТО, който е важен партньор за политическата стабилност и икономическия напредък в Европа".

Поисканите превозни средства "ще подобрят способността на Гърция да се противопоставя на настоящите и бъдещите заплахи, като осигурят ефективен капацитет за защита на морските интереси и инфраструктура в подкрепа на стратегическата ѝ позиция на южния фланг на НАТО. Гърция допринася за операциите на НАТО, както и за морските усилия за борба с тероризма и пиратството", се казва в съобщението на Държавния департамент. В знак на благодарност към Турция се отбелязва, че "предложената продажба на това оборудване и подкрепа няма да промени основния военен баланс в региона".

Държавният департамент отбелязва, че "няма главен изпълнител, свързан с тази потенциална продажба".

Министерството на отбраната на САЩ оценява стойността на продажбата, включваща превозни средства и оборудване, на около 268 млн. долара.

В интервю за радиостанция Skai в петък гръцкият министър на отбраната Никос Панайотопулос заяви, че Гърция очаква няколкостотин бронирани машини от Америка, "които (ще бъдат разположени) на островите, защото те... пасват на терена".

Следва пълният текст на съобщението на Държавния департамент:

"Правителството на Гърция е поискало да закупи, наред с другото: шестдесет и три щурмови амфибийни автомобила (AAVP-7A1), девет амфибийни щурмови командни автомобила (AAVC-7A1), четири щурмови амфибийни ремонтно-евакуационни автомобила (AAVR-7A1) и шестдесет и три картечници. Включени са също така гранатомети MK-19, системи за термично наблюдение M36E T1 (TSS), поддръжка на снабдяването (резервни части), помощно оборудване (включително специални комплекти/инструменти/усъвършенствани комплекти (EAAK), технически ръководства, технически данни, (CETS), интегрирани услуги за управление на счетоводната поддръжка (ILS), отстраняване на остарели компоненти, услуги по калибриране, последваща поддръжка (FOS).

Тази предложена продажба ще подкрепи целите на външната политика и националната сигурност на САЩ, като спомогне за подобряване на сигурността на съюзник от НАТО, който е важен партньор за политическата стабилност и икономическия напредък в Европа.

Предложената продажба ще подобри способността на Гърция да противодейства на настоящите и бъдещите заплахи, като осигури ефективен капацитет за защита на морските интереси и инфраструктура в подкрепа на стратегическата ѝ позиция на южния фланг на НАТО. Гърция допринася за операциите на НАТО, както и за морските усилия в борбата с тероризма и пиратството. Предложената продажба на това оборудване и подкрепа няма да промени основния военен баланс в региона.

Няма главен изпълнител, свързан с тази потенциална продажба. Съответно не са известни споразумения за компенсиране, предложени във връзка с тази потенциална продажба.

Няма да има отрицателно въздействие върху отбранителната готовност на САЩ в резултат на тази предложена продажба", се казва в изявлението на Държавния департамент на САЩ. /БГНЕС