САЩ: Путин да признае реалността след като употреби думата "война”

Съединените щати подигравателно призоваха руския президент Владимир Путин да признае реалността и да изтегли войските си от Украйна, след като той най-накрая нарече конфликта в Украйна "война".

Антъни Блинкен, държавен секретар на САЩ

Откакто Путин нареди инвазията през февруари, Русия официално говори за "специална военна операция" и наложи закон, който криминализира това, което властите наричат подвеждаща терминология.

Но на пресконференция вчера самият Путин използва думата "война", като заяви, че се надява тя да приключи възможно най-скоро.

"От 24 февруари САЩ и останалата част от света знаеха, че "специалната военна операция" на Путин е непровокирана и неоправдана война срещу Украйна. Най-накрая, след 300 дни, Путин нарече войната с стинското й име", заяви говорител на Държавния департамент.

"Като следваща стъпка в признаването на реалността, ние го призоваваме да прекрати тази война, като изтегли силите си от Украйна."

Държавният департамент заяви, че каквато и да е терминологията на Путин, "агресията на Русия срещу суверенния ѝ съсед доведе до смърт, разрушения и разселване".

"Народът на Украйна несъмнено не намира утеха в това, че Путин заявява очевидното, както и десетките хиляди руски семейства, чиито роднини са загинали в битката във войната на Путин"./БГНЕС, АФП

Вашингтон / САЩ