САЩ разглеждат отговора на Хамас и призовават Израел да не атакува Рафах

Съединените щатиразглеждат отговора на Хамас на предложението за прекратяване на огъня, като подновиха призивите си към Израел да не атакува препълнения град Рафах в Газа.

"Мога да потвърдя, че Хамас е издал отговор. В момента разглеждаме този отговор и го обсъждаме с нашите партньори в региона", заяви пред репортери говорителят на Държавния департамент Матю Милър.

По-рано лидерът на Хамас Исмаил Хания информира посредниците Катар и Египет, че неговата палестинска групировка е приела предложението им за прекратяване на огъня в Газа след близо седем месеца война.

Хания е разговарял по телефона с министър-председателя на Катар шейх Мохамед бин Абдулрахман Ал Тани и с египетския министър на разузнаването Абас Камел "и ги е информирал за одобрението на Хамас на тяхното предложение относно споразумението за прекратяване на огъня", се казва в изявлението на групировката, публикувано на официалния ѝ уебсайт.

Високопоставен служител на Хамас обаче подчерта, че "това не означава, че прекратяването на огъня вече е влязло в сила", като изтъкна, че "израелската страна все още не е съобщила своята позиция".

"Сега топката е в полето на израелската окупация, дали ще се съгласи със споразумението за прекратяване на огъня или ще му попречи", заяви друг високопоставен служител пред АФП при условие за анонимност, тъй като не е упълномощен да говори публично за преговорите.

Изявлението на Хамас дойде, след като Израел призова палестинците да напуснат източната част на Рафах преди сухопътна инвазия в южния град на Газа, на фона на нарастващата тревога в световен мащаб за последиците от подобен ход.

От друга страна израелски служител заяви, че не е постигнато споразумение за прекратяване на огъня в Газа, предаде Ройтерс.

Израелският служител заяви, че предложението, което Хамас е приел, е било "смекчена" версия на египетското предложение, което е включвало "амбициозни" заключения, които Израел не е могъл да приеме.

"Това изглежда като уловка, целяща да накара Израел да изглежда като страната, която отказва сделка", каза израелският служител, който говори при условие за анонимност.

В Рафах тълпи ликуваха и стреляха във въздуха по улиците след съобщението на Хамас, съобщи кореспондент на АФП.

Хората плачеха от щастие, скандираха "Аллах Акбар" (Бог е най-велик) и стреляха във въздуха, за да отпразнуват новината, каза кореспондентът. /БГНЕС