САЩ разполагат със средства за още един пакет оръжия за Украйна

„Имаме средства, които ще са достатъчни само за още един пакет оръжия за Украйна“, каза Джон Кърби, говорител на Съвета за национална сигурност на САЩ, предаде ПАП.


Пакетът ще бъде обявен преди края на годината, но без одобрението на нова помощ за Украйна от Конгреса администрацията няма да има повече средства за тази цел.

Кърби се позова на писмо, изпратено до Конгреса от финансовия одитор на Пентагона Джеймс МакКорд относно планираното отпускане на последния милиард долара за попълване на оръжейните доставки във връзка с помощта за Украйна.

В писмото МакКорд пише, че поради необходимостта да се поддържа военната готовност на Съединените щати, министерството очаква, че без одобрението на допълнителни средства от Конгреса „ще бъде възможен само един допълнителен пакет“.

Кърби потвърди тези думи по време на пресконференция, като добави, че новият пакет оръжия ще бъде обявен преди края на годината.

„Имаме достатъчно средства за един добър пакет от помощи. Засега обаче не мога да кажа какво точно ще има в него и какъв ще е общият му размер. Но ние вярваме, че ни е останал само един“, каза говорителят.

В Сената на САЩ се водят преговори за излизане от задънената улица около законопроекта за допълнителни средства за Украйна. Белият дом поиска 61 милиарда долара, които са предназначени за цялата фискална година. Камарата на представителите, която все още трябва да гласува законопроекта, е в празнична почивка, планирана да продължи до 9 януари.

Според данни на Пентагона администрацията все още има правомощията да предостави на Украйна оръжие на стойност над 4 милиарда долара. Тя обаче вече няма да има пари да попълни своя арсенал.

„Ако няма съгласие в Конгреса, няма да можем да предоставим повече помощ, без да компрометираме военната готовност на САЩ“, каза един от служителите на Съвета за национална сигурност. /БГНЕС