САЩ разрешиха прехвърлянето на датски и нидерландски F-16 в Киев

Украйна отдавна настоява пред своите съюзници да предоставят модерни изтребители, за да защитава небето си от руски атаки, предаде Би Би Си.


САЩ одобриха прехвърлянето на Украйна на произведени в САЩ изтребители F-16 от Дания и Нидерландия, когато украинските пилоти бъдат напълно обучени да ги управляват.

"По този начин Украйна ще може да се възползва напълно от новите си възможности", заяви говорител на Държавния департамент на САЩ.

Украйна похвали решението, за което настояваше усилено от миналата година.

Но се очаква да минат месеци, преди Киев да може да използва американските F-16, за да се опита да противодейства на въздушното превъзходство на Русия.

Смята се, че Нидерландия разполага с около 24 оперативни F-16, които се планира да бъдат извадени от въоръжение и заменени с по-модерни военни самолети.

Дания също планира модернизация на своя флот от около 30 F-16.

САЩ и техните съюзници по-рано изключиха възможността да предоставят F-16 на Украйна, опасявайки се, че това ще доведе до по-нататъшна ескалация на конфликта с ядрено въоръжената Русия.

Русия - която започна пълномащабно нахлуване в Украйна през февруари 2022 г. - досега не е направила публичен коментар по въпроса.

Дания и Нидерландия са получили "официални гаранции" за прехвърлянето на техните многоцелеви военни самолети F-16, заяви говорителят на Държавния департамент на САЩ.

Говорителят добави, че това ще стане "веднага след като първият набор от украински пилоти завърши обучението си".

Нидерландският външен министър Вопке Хукстра приветства решението на САЩ, като заяви, че "това е важен етап за Украйна в защитата на народа и страната ѝ".

"Сега ще продължим да обсъждаме темата с нашите европейски партньори", написа той в публикация в X, известен преди като Twitter.

Датският министър на отбраната Якоб Елеман-Йенсен повтори думите му.

"Правителството неколкократно е заявявало, че дарението е естествена следваща стъпка след обучението. Обсъждаме го с близки съюзници", заяви той пред датската информационна агенция "Рицау".

В Украйна министърът на отбраната Олексий Резников определи решението на САЩ като "чудесна новина".

"Нашата армия е доказала, че е пълна с бързо обучаващи се пилоти. Скоро ще докажем, че победата на Украйна е неизбежна. Благодаря на всички наши партньори и приятели в САЩ, Нидерландия и Дания. Напред към победата!", написа той в социалната мрежа X.

11-членна коалиция от съюзници на Украйна на Запад трябва да започне обучението на украински пилоти по-късно този месец и се очаква те да бъдат готови през следващата година.

По-рано тази седмица говорителят на украинските военновъздушни сили Юрий Ихнат призна, че Киев няма да може да експлоатира F-16 през предстоящите есен и зима.

F-16 Fighting Falcon се смята за един от най-надеждните изтребители в света.

Той може да бъде въоръжен с прецизно управляеми ракети и бомби и може да лети със скорост 2400 км/ч, според ВВС на САЩ./БГНЕС