САЩ: Русия е повредила американски дрон над Сирия

Руски изтребител е пуснал топлинни примамки над американски безпилотен самолет, докато той е участвал в мисия срещу джихадистката групировка "Ислямска държава" в Сирия, и е повредил витлото му, заяви американски командир, предаде АФП.


Съединените щати обвиниха руските пилоти, че са изложили на риск както самолетите, така и членовете на екипажа с поредица от опасни и непрофесионални маневри този месец над Сирия, където силите на Москва са разположени в подкрепа на президента Башар ал-Асад.

В неделя "руски изтребител прелетя опасно близо до американски дрон MQ-9, изпълняващ мисия за унищожаване на ИДИЛ, като тормозеше MQ-9 и пускаше топлинни примамки над дрона", заяви в изявление генерал-лейтенант от ВВС на САЩ Алексус Гринкевич.

"Една от руските топлинни примамки удари американския MQ-9, като сериозно повреди витлото му", но той успя да се върне в базата си, каза Гринкевич и призова "руските сили в Сирия незабавно да прекратят това безразсъдно, непровокирано и непрофесионално поведение".

Въпреки че повечето от последните инциденти са свързани с тормоз над безпилотни летателни апарати, Гринкевич заяви, че на 16 юли руски самолет "се е приближил плътно" до пилотиран разузнавателен самолет, принуждавайки го да прелети през въздушната турбуленция на военния самолет и намалявайки "способността на екипажа да управлява безопасно самолета".

По-рано през месеца Съединените щати заявиха, че руски самолети са тормозили американски безпилотни самолети MQ-9 над Сирия два пъти в рамките на 24 часа, включително като са пускали топлинни примамки пред тях.

А през март Вашингтон заяви, че руски самолет е ударил витлото на безпилотен самолет MQ-9, действащ над Черно море, което е довело до неговото разбиване. /БГНЕС