САЩ с ясно послание към Белград

През изминалия уикенд прогресивното правителство начело с Александър Вучич, който изпълнява функцията на президент на Сърбия, получи два тежко неприятни външнополитически удара.

Вучич задълбочава корупцията на Балканите

Първо беше публикувана новината, че Сърбия не е поканена на Срещата на върха за демокрация, която ще бъде организирана от президента на САЩ Джо Байдън през декември. След това обществеността бе запозната с писмото на шестима американски конгресмени с искане американският президент да обмисли налагането на санкции на тези, които дестабилизират Западните Балкани, и обвиниха Вучич, че задълбочава корупцията и оказва натиск върху медиите, пише вестник „Данас“.

Вучич и проправителствените медии твърдят, че стои зад всичко това стои Драган Джилас - лидер на опозиционната Партия на свободата и справедливостта, който е в САЩ и в четвъртък проведе среща с Габриел Ескобар, специален пратеник на президента на САЩ за Западните Балкани, както и албански и босненски лобисти.

Той обяви текст на сръбска резолюция, която ще бъде подписана от няколко конгресмени и която ще покаже "колко приятели има Сърбия в Конгреса на САЩ".

Що се отнася до поканата за срещата на върха за демокрация, Сърбия обърна внимание, че на нея не са поканени и Русия, Китай и Унгария, както и че всеки има право да избира кого да кани.

„Всеки има право да оценява нечия чужда демокрация по начина, по който иска. Видях, че доказателството им за корупция е, че исках да взема респиратори, апарати за изкуствена вентилация на белите дробове и лекарства, когато големите прихванаха самолетите, за да живеят добре те, а ние да умрем. Това не е доказателство за корупция, а за моята борба“, каза Вучич.

Той заяви, че нямам намерение да ласкае никого и да работи против интересите на Сърбия, за да го вкара някой в списък и да развали отношенията с Русия, Китай и всички останали държави.

По повод искането на американските конгресмени, Вучич каза, че „Сърбия е стабилизиращ фактор на Балканите“ и че не се страхува от замразяване на активи и сметки в чужбина „ защото няма такива".

Според експерти, с които разговаря „Данас“ тези две новини изпращат ясно послание към Белград, въпреки че писмото на конгресмените и исканията им към американския президент не трябва да се приемат за даденост.

Милан Кръстич, асистент във Факултета по политически науки, смята, че в момента писмото не е особено важно.

„Такива инициативи се случват често под формата на писма, които служат повече за изразяване на мнението на авторите им, отколкото за реалистичното очакване администрацията да направи нещо подобно. Никой от авторите не е сред водещите и по-влиятелни конгресмени“, обяснява Кръстич в отговор на въпрос относно възможните ефекти, които може да има това писмо.

Сърбия обича повече Китай от Запада

Що се отнася до липсата на Сърбия в поканата за срещата на върха, той заяви, че все още няма официален списък на поканените, а само предварителен, за който информира списание „Politico“, така че не се знае със сигурност дали Сърбия ще бъде поканени.

„Ако обаче този списък е окончателен и Сърбия не бъде поканена, това би било лошо за нашата международна репутация“, смята Кръстич.

Адвокат Милан Антониевич посочва също, че все още не е потвърдена информацията, че Белград не е получил покана от Вашингтон.

„Затова очаквам обяснение от американската администрация и ако Сърбия наистина е поставена в изключително малка група европейски държави, които не са получили такава покана, то това е ясен знак. Според първоначалната информация, Черна гора, Албания и Северна Македония са получили покана, така че посланието е още по-силно, разбира се при условието, което споменах в началото. Накратко, чакаме САЩ и няколко обяснителни изречения, за да оставим политическите анализатори да го тълкуват допълнително“, каза Антониевич.

Марко Савкович - изпълнителен директор на Фондация Белградски фонд за политически постижения (BFPE), смята, че липсата на покана за срещата на върха е доста ясен начин да уведомите някого, че вече не го смятате за демокрация.

Що се отнася до писмото на конгресмените, Савкович каза, че би приел това с недоверие, тъй като не знае колко сред тях са представители на т.нар. косовско лоби, което винаги играе роля по въпроса за инициативите в Конгреса.

Миналата седмица списание „Politico“ публикува информация, че Сърбия, Босна и Херцеговина и Косово не са били поканени на тазгодишната среща на върха за демокрация на 9 и 10 декември, която ще събере представители на правителства от около 100 държави, гражданското общество и частния сектор .

Последва новината за писмото на конгресмените, които заявиха, че са обезпокоени от политическата ситуация в Сърбия и от въздействието, което подобна ситуация може да има върху Западните Балкани и Европа, припомня БГНЕС.

Приоритет на САЩ е борбата с корупцията и свободата на медиите

Конгресмените призовават Байдън да размисли, когато е възможно, да използва изпълнителната заповед 14033, която се отнася до блокиране на имоти и забрана за влизане в САЩ на лица, които допринасят за дестабилизиране на положението в Западните Балкани, с цел да се постигне по-прозрачно и по-отговорно правителство в Сърбия, което ще зачита демокрацията, правата на човека и върховенството на закона.

Те посочват, че свободата на медиите е не само ключова американска ценност, съдържаща се в Конституцията на тази държава, но този въпрос е важен за външната политика на Вашингтон и противопоставянето на авторитаризма по света.

"За съжаление, свободата на медиите в Сърбия достигна най-ниската си точка. Като отбелязват Репортери без граници "Сърбия е държава, в която журналистите са изложени на почти ежедневни нападения, все по-често причинени от управляващия елит и проправителствените медии. Също така е ясно, че проправителствените медии процъфтяват заради полезната връзка с правителството", твърди документът на конгресмените Ража Кришнаморати, Ричи Торес, Дейвид Н. Сисилен, Ян Шаковски, Джеймс П. Макгавърн и Майк Куигли.

Като пример е дадена ТВ Пинк като най-големият частен емитер в Сърбия, получила най-малко 7 милиона евро държавни заеми в периода 2014-2016 г. Като условие е трябвало в годината, когато Александър Вучич се е кандидатирал за президент, ТВ Пинк да осигури на кампанията му значително повече време, отколкото на всичките му конкуренти взети заедно, се посочва в документа.

"Споразуменията между правителството и медиите вредят на демократичните норми, затварят устата на критиците и укрепват корумпираните звена. Ние призоваваме вашата администрация да работи с президента Вучич и други, за да се позволи на всички медийни източници да просперират и докладват справедливо и безпристрастно. Както казахте през 2016 г., такива гласове трябва да бъдат защитавани и уважавани", добавят конгресмените.

Те призовават също администрацията на Байдън да продължи да ангажира правителството на Сърбия в изкореняването на корупцията.

"Правителството на САЩ отдавна е световен лидер в подкрепа на усилията за борба с корупцията. Нашите политики и основни изисквания доведоха до увеличаване на икономическия растеж и доверие в американската икономика. За съжаление за гражданите на Сърбия докладите показват, че президентът Вучич задълбочава корупцията в Сърбия, включително чрез използването на кризата, причинена от COVID-19, като прикриване на държавни разходи и закупуване на защитно медицинско оборудване и респиратори. Президентът Вучич стигна дотам, че по РТС каза, че "докато целият свят търси респиратори, Сърбия тези апарати ги осигурява "полулегално", напомня документът.

Всички конгресмени, подписали писмото, са членове на разузнаването или външния политически съвет на най-големия американски законодателен орган. Техният адрес към президента Байдън идва и по повод посещението в региона на специалния пратеник на САЩ за Балканите Габриел Ескобар. /БГНЕС