САЩ с призив за бързи действия по международната данъчна реформа

Американският министър на финансите Джанет Йелън, след срещите на финансовите министри и централните банкери на Г-20, обяви, че има консенсус между страните относно международната данъчна реформа, която ще въведе данък върху доходите на големи корпорации от 15%. Йелън също призова международната общност да действа бързо по този въпрос, съобщи ТАСС.

„Срещите на Г-20 този уикенд бяха допълнително потвърждение, че светът е готов да сложи край на глобалната надпревара към дъното в корпоративното данъчно облагане и има широк консенсус за това как да стане това - с глобален минимален данък от най-малко 15%. 131 страни <...> са съгласни с това. Светът трябва да действа бързо, за да завърши тази сделка ", заяви министърът на финансите на САЩ в разпространено писмено изявление.

Страните от Г-20 също "постигнаха значителен напредък по редица въпроси, включително изменението на климата и усилията за подпомагане на страните с ниски доходи" при ваксиниране срещу новия коронавирус, каза Йелън.

Финансовите министри на страните от Групата на седемте (Г-7) на 5 юни на среща в Обединеното кралство се съгласиха относно необходимостта от въвеждане на минимален данък върху приходите за големи корпорации от най-малко 15% в световен мащаб. Вторият елемент на това споразумение е промяна в териториалния принцип на данъчно облагане - данъкът върху печалбите на транснационалните корпорации трябва да се събира в онези държави, в които те печелят чрез предоставяне на своите стоки или услуги, а не само въз основа на мястото им на регистрация, както ставаше досега. На първо място, това решение е насочено към глобални ИТ гиганти като Facebook, Google, Apple, Amazon. Споразумението има за цел да създаде условия, при които технологичните компании няма да изтеглят печалби в юрисдикции с по-благоприятно данъчно облагане./БГНЕС