САЩ са дълбоко загрижени за съдбата на Навални

Съединените щати изразиха дълбоката си загриженост относно съдбата на задържания руски опозиционен лидер Алексей Навални, за когото няма вест от началото на декември.


„Ние сме дълбоко загрижени за местонахождението на Алексей Навални, който вече е в неизвестност в затворническата система на Русия от близо три седмици“, каза държавният секретар Антъни Блинкен в X.

„Отново призоваваме за незабавното му освобождаване и прекратяване на продължаващите репресии срещу независими гласове в Русия", добави той.

Тази седмица експертът по правата на ООН Мариана Кацарова се присъедини към гласовете, изразяващи безпокойство от „насилственото изчезване“ на Навални.

Адвокатите на дисидента казват, че не могат да се видят или да се свържат с него от 6 декември.

На 15 декември говорителката на Навални Кира Ярмиш каза, че съдебен представител й е казал, че той е бил преместен от затвор близо до Москва на неразкрито място.

Липсата на актуализации може да означава, че Навални ще бъде преместен в по-тежък затвор след съдебно решение по-рано тази година.

Процесът може да отнеме седмици в Русия, където затворниците бавно се придвижват с влак между отдалечени съоръжения.

Екипът на Навални заяви, че евентуалното му преместване в друг затвор е целенасочено, докато Кремъл се подготвя за очакваното преизбиране на президента Владимир Путин през март.

47-годишният Навални, основният политически опонент на Путин, не получи право да участва в избори през 2018 г. поради старо обвинение в измама, което съюзниците му смятат за политически мотивирано.

Той получи присъда от 19 години затвор през 2021 г. по обвинения в „екстремизъм“, след като оцеля след опит за отравяне, за който той обвини режима на Путин. /БГНЕС