САЩ са издали над 30 000 визи за кубинци през тази година

Съединените щати са издали близо 30 000 визи на кубински граждани от януари насам съгласно новите правила за влизане в страната, целящи спиране на нелегалната миграция, заяви пред АФП заместник-посланикът на САЩ в Хавана Бенджамин Зиф.


Миналата година около 300 000 кубинци са се отправили нелегално към САЩ.

През януари посолството на САЩ в Хавана възобнови издаването на визи за кубинци, четири години след като мисията беше затворена на фона на поредица от мистериозни "звукови атаки" срещу дипломатическия персонал.

Зиф не съобщава колко кубинци са подали молби за визи до момента.

Но той заяви, че издаването на туристически и бизнес визи засега е спряно.

"Имам по-малко от една трета от персонала, който имах преди пет или шест години в консулския отдел. Докато не разполагам с пълен персонал, не мога да осигуря пълноценно обслужване", каза Зиф.

"Кубинското правителство не ни позволява да получим къщи за новопостъпилите консули, така че не можем да имаме повече персонал за консулските операции. Не ни позволява и да внасяме материали за ремонт на посолството. Всъщност това е по-скоро логистична пречка, отколкото политическа пречка", каза дипломатът.

Бившият президент на САЩ Доналд Тръмп беше сложил край на политиката на отвореност към Куба, започната от неговия предшественик Барак Обама.

Когато Джо Байдън встъпи в длъжност в началото на 2021 г., той обеща да преразгледа политиката на САЩ спрямо Куба. Но политиката му се втвърди след антиправителствените протести на острова през юли 2021 г. и последвалото потушаване на недоволството.

Миналата година Вашингтон и Хавана възобновиха преговорите по въпросите на миграцията на фона на рязкото увеличаване на броя на кубинците, които бягат от острова в условията на дълбока икономическа криза.

Зиф заяви, че броят на нелегалните мигранти, които си проправят път от Куба към Флорида, е намалял през последните пет месеца от "десетки на ден" до "десетки на седмица".

Той отхвърли многократните обвинения от страна на Хавана, че санкциите на САЩ са причина за миграционното бягство.

"Кубинското правителство е отговорно за кубинската икономика", каза той.

"Бъдещето на Куба като демократична и просперираща държава зависи от Куба, а не от Съединените щати. Миграцията не е икономически въпрос. В Куба миграцията е продиктувана от липсата на надежда", добави той./БГНЕС