САЩ са решени да договорят споразумение между Израел и Хамас

Съединените щати са решени Израел и Хамас да постигнат споразумение за примирие "сега", съчетано с освобождаване на заложниците, обяви държавният секретар на САЩ Антъни Блинкен по време на посещение в Израел, предаде АФП.

"Дори в тези трудни времена сме решени да постигнем примирие, което да върне заложниците у дома, и да го постигнем сега. И единствената причина, поради която това няма да се случи, е заради Хамас", заяви Блинкен в Тел Авив, където се срещна с израелския президент Исаак Херцог.

Посредниците - Египет, Катар и Съединените щати - все още очакваха Хамас да отговори на последния проект на предложение за примирие, включващо спиране на израелската офанзива в Ивицата Газа и освобождаване на палестинските затворници в замяна на освобождаването на заложниците, отвлечени от палестинското движение на 7 октомври по време на безпрецедентната му атака в южната част на Израел.

Блинкен вече призова Хамас да приеме това "изключително щедро" израелско предложение "без по-нататъшно отлагане".

Хамас настоява за "постоянно" прекратяване на огъня, преди да бъде постигнато каквото и да е споразумение за освобождаването на заложниците - нещо, което Израел винаги е отказвал да направи досега, продължавайки да набляга на решимостта си да извърши сухопътна офанзива в Рафах - град в южната част на Ивицата Газа, смятан за последната местна крепост на Хамас и където в момента са струпани 1,5 милиона палестинци, повечето от които разселени от войната.

По време на посещението си в Израел се очаква Блинкен да окаже натиск върху израелското правителство да допусне повече помощи в Ивицата Газа, където ООН предупреждава за предстоящ глад поради недостиг на храна.

Държавният секретар на САЩ трябва да се срещне с израелския министър-председател Бенямин Нетаняху и да посети Ашдод - израелско пристанище близо до Газа, което наскоро беше отворено отново, за да позволи доставката на помощи.

"Трябва да сме загрижени и за хората, които страдат, попаднали под кръстосан огън", каза Блинкен на Херцог.

Нападението от Газа към Израел на 7 октомври доведе до смъртта на 1170 души, според израелски данни. При ответната военна операция на Израел в Ивицата Газа са загинали 34 535 души, повечето от които цивилни, според министерството на здравеопазването на Хамас. /БГНЕС