САЩ: Санкционираните са се обогатявали за сметка на българите и демокрацията

Съединените щати, в съвместна координация с Обединеното кралство, предприемат действия за противодействие на системната корупция в България, като налага санкции на пет бивши длъжностни лица и пет юридически лица от България за корупционни действия, довели до незаконни лични облаги, подкопаване на демократичните институции в страната и засилва-не на вредната ѝ зависимост от руските енергийни източници.

Това се казва в изявление на Държавния департамент на САЩ.

Министерството на финансите предприе днес няколко мерки по Указ 13818, който е издаден въз основа и за прилагане на Глобалния закон „Магнитски“ за отговорност при нарушаване на правата на човека и е насочен срещу извършителите на тежки нарушения на правата на човека и корупция по целия свят:

• Румен Овчаров, бивш български народен представител и министър на енергетиката; Александър Христов Николов, бивш главен изпълнителен директор и заместник-директор на АЕЦ „Козлодуй“; и Иван Генов, бивш главен изпълнителен директор на АЕЦ „Козлодуй“ и бивш народен представител, във връзка с редица незаконни дейности и размяна на подкупи, свързани с договори в сферата на енергетиката, с което са ограбили българската държава и народ със стотици милиони долари.

• Николай Малинов, бивш народен представител и ръководител на Национално движение „Русофили“, и председател на политическа партия „Русофили за възраждане на Отечеството“, е санкциониран за подкупване на съдия, за да му разреши да пътува до Русия, въпреки че срещу него е имало обвинителен акт за шпионаж в полза на руски интереси и е бил поставен под забрана за напускане на страната.

• Владислав Горанов, бивш народен представител и бивш министър на финансите, е санкциониран за това, че е използвал поста си за уреждане на подкуп в замяна на приемане-то на благоприятно законодателство, с което е ощетил държавата от данъчни постъпления.

• „Интер трейд 2021“ ЕООД, „МС Консулт 2016“ ЕООД, Национално движение „Русофили“ и Русофили за възраждане на Отечеството са санкционирани за това, че са собственост или контролирани от Малинов.

• „Трилема Кансълтинг“ ЕООД е санкционирано за това, че е собственост или е контролирано от Горанов.

Освен това Държавният департамент наложи визови ограничения на Овчаров, Николов и Горанов за участие в значителна корупция съгласно чл. 7031, б. „в“ от ежегодния Закон за бюджетните кредити на Държавния департамент, чуждестранните операции и свързаните с тях програми. В резултат на тази мярка посочените лица и членовете на семействата им нямат право да влизат на територията на САЩ.

Обединеното кралство, въз основа на британския Режим за глобални санкции за противо-действие на корупцията, също наложи санкции във връзка с тежки форми на корупция и злоупотреба с държавни средства на три корумпирани фигури в България: Васил Крумов Божков, известен български бизнесмен и олигарх; Делян Славчев Пеевски, олигарх и бивш депутат, и Илко Димитров Желязков, бивш заместник-председател на българската Държавна агенция „Технически операции“. Тази мярка затвърждава предходните санкции на САЩ срещу тези лица по програмата за санкции на Глобалния закон „Магнитски“ и официалната мярка на Държавния департамент срещу Пеевски и Желязков по чл. 7031, б. „в“, наложени през юни 2021 г.

Тези координирани действия са в подкрепа на американската Стратегия за противодействие на корупцията и са показателни за ангажимента на САЩ и Обединеното кралство за насърчаване на търсенето на отговорност за корупция и оказване на помощ на нашия съюзник в НАТО, България, за осъществяване на неотложни реформи в областта на върховенството на правото.

Корупцията, извършвана от санкционираните днес лица, е отражение на системен модел за лично обогатяване за сметка на българския народ, държава и демократични институции. Съединените щати и Обединеното кралство са непоколебимо солидарни с онези в България, които се стремят да се борят с корупцията и да укрепват върховенството на правовата държава. /БГНЕС