САЩ санкционираха руснаци от инвестиционния конгломерат Alfa Group

САЩ наложиха нови санкции на четирима руски магнати, свързани с един от финансовите конгломерати в света, като ги обвиниха, че помагат за финансирането на руската война в Украйна, съобщи Си Ен Би Си.

Вашингтон се присъединява към Австралия, Канада, ЕС, Нова Зеландия и Обединеното кралство, санкционирайки Петър Олегович Авен, Михаил Маратович Фридман, Герман Борисович Хан и Алексей Викторович Кузмичев, които са били членове на борда на директорите в Alfa Group.

"Богатите руски елити трябва да се отърсят от мисълта, че могат да работят както обикновено, докато Кремъл води война срещу украинския народ", заяви заместник-секретарят на Министерството на финансите Уоли Адейемо.

"Нашата международна коалиция ще продължи да търси отговорност от онези, които дават възможност за неоправдано и непровокирано нахлуване в Украйна", добави той.

Alfa Group притежава активи в широк спектър от руски отрасли, включително банково дело, енергетика и търговия на дребно.

Според Министерството на финансите Авен е председател на управителния съвет на групата, а Фридман е неин основател. Хан и Кузмичев са членове на управителния съвет.

В допълнение към посочените лица, САЩ санкционираха Руската асоциация на работодателите и Руския съюз на индустриалците и предприемачите (РСПП), който според Министерството на финансите е технологична компания, помогнала на Русия да отговори на международните санкции.

Държавният секретар Антъни Блинкен заяви, че РСПП "е насърчавала заместването на вноса и е свиквала срещи за насърчаване на отговорите на санкциите".

"Съединените щати ще продължат да предприемат всички подходящи действия, за да подведат под отговорност тези, които дават възможност и печелят от войната на Русия срещу Украйна", каза той. /БГНЕС