САЩ се опасяват от COVID тероризъм

Американските власти се опасяват, че екстремистите в САЩ може да се опитат тази година да представят COVID-ограничения като повод за извършване на терористични атаки. Това се казва в изявление на Министерството на вътрешната сигурност на САЩ.

Документът предоставя оценки относно заплахите за САЩ в терористичната сфера, както и препоръки за тяхното противодействие. Специалистите от ведомството смятат, че "до края на 2021 г." страната ще остане застрашена от насилие от различни екстремистки групи, включително тези, които се придържат към расистка и антиправителствена идеология. „Тези екстремисти може да се опитат да се възползват от нововъзникващите разновидности на COVID-19 и да обявят евентуалното връщане на санитарните ограничения в САЩ като причина за атаки“, се казва в изявлението.

Според министерството, международните терористични групи, включително „Ал-Кайда“, продължават да разчитат на хора в САЩ за извършване на терористични актове. Негови специалистите обърнаха внимание на факта, че терористичната група „Ал-Кайда на Арабския полуостров“ „наскоро за първи път от четири години“ пусна на английски език изданието публикация за предстоящата 20-годишнина от терористичните атаки на 11 септември 2001 г. в САЩ. /ТАСС