САЩ ще бъдат лидер в световния енергиен преход

Посочвайки ключови политики на администрацията на Байдън за смекчаване на изменението на климата, министърът на енергетиката Дженифър Гранхолм обеща, че САЩ ще бъдат водеща страна в световния енергиен преход, предаде АФП.

"Администрацията на Байдън и Харис превърна Съединените щати в най-привлекателния инвестиционен пейзаж за нови енергийни технологии и технологии за декарбонизация", каза Гранхолм в обръщение на CERAWeek, голяма енергийна конференция в Хюстън.

"Съединените щати ще бъдат глобален лидер в този преход", добави тя.

Байдън е подписал голям инфраструктурен план за 2021 г., последван от Закона за намаляване на инфлацията (Inflation Reduction Act - IRA) през миналата година, който включва и значителни стимули за безвъглеродна енергия.

Между двата пакета Вашингтон е установил близо 500 млрд. долара под формата на субсидии, заеми и данъчни облекчения за възобновяема енергия, екологосъобразен транспорт и технологично развитие

Подобни програми направиха Съединените щати "неустоими" за инвеститорите и чуждестранните компании, фокусирани върху тези отрасли, каза тя.

Гранхолм обаче призна, че IRA е разтревожила Европейския съюз, който се опасява, че агресивната програма на САЩ може да измести инвестициите от блока.

"Е, нека просто кажем, че бизнесът я обича", каза Гранхолм.

"Но както ние продължаваме да повтаряме, ... вие също трябва да стимулирате производството на чиста енергия във вашата страна", каза Гранхолм и добави, че приветства "малко приятелска конкуренция" за екологизиране на икономиката.

"Ще продължим да работим с нашите съюзници", каза тя. "Не искаме да разпалваме търговски войни или нещо подобно."

На миналогодишната конференция, която се проведе скоро след нахлуването на Русия в Украйна, Гранхолм призова енергийната индустрия да увеличи производството, тъй като цените на петрола се повишиха.

Гранхолм заяви, че е "благодарна" за увеличаването на производството на енергия, като се позова на прогнозите, че през 2023 г. и 2024 г. САЩ ще достигнат рекордно производство на суров петрол.

"Това очевидно е помогнало на нашите съюзници и е помогнало у дома, за да сме сигурни, че няма да видим нестабилността на бензиностанциите", каза Гранхолм.

Но тя каза, че все още има много рискове и добави, че и САЩ, и Европа са имали "малко късмет" с по-мека зима, която не е изисквала твърде много енергия за отопление. /БГНЕС