САЩ: Ще е добра политика за ЕС да въведе собствени екологични субсидии

Министърът на финансите на САЩ Джанет Йелън насърчи идеята за зелени субсидии от страна на Европейския съюз, които да компенсират опасенията за вреди от мащабния план на САЩ за климата, като заяви, че има достатъчно бизнес, за да могат всички да се възползват от прехода към чиста енергия.

Коментарите ѝ дойдоха ден след разговорите с френския министър на икономиката Бруно Льо Мер и германския му колега Роберт Хабек, които посетиха Вашингтон, за да обсъдят въздействието на Закона за намаляване на инфлацията (IRA) върху европейската индустрия.

Докато Съединените щати се стремят да намалят зависимостта си от китайския внос, ЕС се опасява от съпътстващи щети, ако компаниите бъдат примамени от американските субсидии да се преместят извън блока.

"Ако Европа предприеме действия за въвеждане на субсидии, подобни на нашите, това е добра политика в областта на климата", заяви Йелън пред репортери. "Ние ще работим с тях."

Министърът на финансите говори на мястото на бъдещия завод за батерии на Ultium Cells в Тенеси, докато Съединените щати привеждат в действие амбициозния план за действие в областта на климата на президента Джо Байдън.

IRA включва 370 млрд. долара, които отиват за намаляване на емисиите на парникови газове, като някои инвестиции са под формата на данъчни облекчения за компаниите, които инвестират в чиста енергия, заедно със субсидии за електромобили, батерии и проекти за възобновяема енергия - ако те са произведени в САЩ.

За да предотврати заплахата, миналата седмица ЕС представи предложения, като например облекчаване на правилата за държавна помощ, за да се изравнят условията на конкуренция.

"Европа и Съединените щати имаме много общи цели", заяви Йелън.

"Искаме да сме сигурни, че разполагаме с адекватни доставки на всички неща, които са от решаващо значение за чистата енергия - от батерии до слънчеви панели и вятърни турбини", добави тя.

"В момента... сме твърде зависими от Китай", каза тя.

Китай произвежда 70% от батериите за електромобили, стимулите на IRA за производство на батерии имат за цел да помогнат на САЩ да развият вътрешната си икономика за чиста енергия, според Министерството на финансите.

"Това, което искаме, е да се уверим, че имаме съюзи, които са силни в случая с минералите", каза Йелън.

Във вторник след срещите германският министър Хабек също повдигна въпроса за възможността за създаване на "клуб на критичните минерали", който би могъл да помогне за подобряване на достъпа до пазара.

Запитана за плановете за посещение в Китай, Йелън заяви, че все още се надява да има пътуване, въпреки че посещението на държавния секретар Антъни Блинкен беше отложено заради предполагаем китайски балон за наблюдение, който се носеше над Съединените щати.

"Смятам, че подобряването на комуникацията е важно", каза тя, но добави, че времето на посещението ѝ е несигурно и отчасти зависи от Държавния департамент. /БГНЕС, АФП