САЩ ще помогнат за прехвърлянето на съветски танкове в Украйна

САЩ ще помогнат за прехвърлянето на съветски танкове за укрепване на украинската отбрана в района на Източен Донбас. Това съобщи високопоставен американски служител пред Ройтерс.

Решението на САЩ да действат като посредник, за да помогнат за прехвърлянето на танкове съветско производство, които украинските войски знаят как да използват, е в отговор на молбата на президента на Украйна Володимир Зеленски. Това ще е първият път, в който САЩ помагат за прехвърлянето на танкове във войната в Украйна.

Прехвърлянията ще започнат "скоро", като точната бройка на машините все още не е ясна. Не се споменава и информация от кои страни ще бъдат взети танковете. Техниката ще позволи на Украйна да нанася артилерийски удари на далечни разстояния по руски цели в Донбас, казва служителят, който е пожелал да остане анонимен.

Доставките на танковете може да отворят нова глава във войната Москва - Киев.

По-рано тази седмица руски официални лица посочиха, че пренасочват усилията си към Източна Украйна, където подкрепяните от Русия сепаратисти се бият с украински войници от 2014 г.

Миналата неделя Зеленски призова съюзниците от НАТО да осигурят танкове и самолети в допълнение към противотанковото и противовъздушното въоръжение, които се превърнаха в основна част от оръжейните доставки за Украйна от Запада.

В среднощно видео през седмицата Зеленски се оплака, че прехвърлянето на оръжия става твърде бавно. Ден след като президентът Байдън се срещна с висши украински служители в Полша, президентът поиска още танкове.

И до момента американската администрация е доставяла оръжия на Украйна, но досега фокусът е бил върху по-малки и лесно преносими.

Според сайта за военни анализи Oryx Украйна е превзела най-малко 161 руски танка, които могат да бъдат ползвани.

Въз основа на снимки и видеа от социалните мрежи се счита, че Русия е заловила 43 украински танка./БГНЕС

Тагове: