САЩ си говорят с Русия за Украйна

САЩ извършват на различни нива консултации с руската страна за обстановката по границата с Украйна, увери говорителката на Белия дом Джен Псаки на брифинг за журналистите.

"Ние си взаимодействаме тясно, бих казал, че си взаимодействаме на много нива. Както знаете, миналата седмица имаше телефонен разговор с руската страна на ниво министри на отбраната. Имаше и обаждане от Държавен секретар и ние, разбира се, провеждаме взаимодействие на много, дори на по-ниски нива", отговори на съответния въпрос.

„Мога да ви уверя, че има постоянно дипломатическо взаимодействие между нас и редица страни в региона, включително с Русия, Украйна и нашите европейски партньори и съюзници“, добави Псаки. През последните дни западните държави многократно изразиха загриженост относно изявленията на украинските военни за струпването на руски сили по границата с Украйна.

Ситуацията в Донбас се усложни в края на февруари; почти всеки ден се регистрираха престрелки в региона, включително с използване на миномети и гранатомети. Страните се обвиняват взаимно за влошаване на ситуацията. На 30 март руският президент Владимир Путин проведе видеоконференция с френския си колега Еманюел Макрон и германския канцлер Ангела Меркел. Наред с други неща, той изрази загриженост от дестабилизацията на ситуацията в Донбас от страна на Киев. /ТАСС