САЩ следят движението на сръбските войски до границата с Косово

САЩ наблюдават движението на сръбски войски близо до границата с Косово и са информирали Сърбия, че използването на сила би било неприемливо.

Това заяви помощник-държавният секретар на САЩ по европейските и евразийските въпроси Джеймс О'Брайън пред Радио Свободна Европа.

"САЩ ще гледат на всяко движение на сръбските сили като на заплаха за силите на НАТО, "които са в Косово, за да защитават и албанците, и сърбите", подчерта той.

По думите му сръбският президент Александър Вучич е заявил, че няма да има използване на сила.

Премиерът на Косово Албин Курти обяви на 21 март, че части на сръбската армия са били забелязани на няколко метра от границата с Косово и определи тези движения като „умишлени провокации“.

В отговор сръбското министерство на отбраната характеризира изявленията на Курти като "част от кампания за разпространение на дезинформация за сръбската армия".

Според Белград сръбската армия е изпълнявала задълженията си в безопасна административна зона, в съответствие с всички подписани споразумения.

О'Брайън посочи, че САЩ следят ситуацията очакват Сърбия и Косово да намалят напрежението.

Говорейки за Косово, О'Брайън каза, че никое правителство не трябва да взема решения, които обедняват населението.

Той добави, че САЩ са дали да се разбере, че очакват ареста на замесените в нападението от 24 септември 2023 г. в Банска, когато косовската полиция беше нападната от група въоръжени сърби, а един полицай и трима нападатели бяха убити.

"Очакваме това да се случи скоро", каза О'Брайън.

Запитан от Радио Свободна Европа (РСЕ) дали вижда сближаване между Сърбия и Русия предвид посещението на сръбския външен министър и технически премиер Ивица Дачич в Москва, О'Брайън отговори, че "сръбският президент Александър Вучич е дал да се разбере, че вижда бъдещето на Сърбия в Европа".

По отношение на Косово, О'Брайън обясни, че никое правителство не трябва да взема решения, които обедняват населението.

„Но виждаме, че в северната част на Косово е много трудно за определен брой хора да си купят нещата, от които се нуждаят за ежедневието“, добави той.

Изявлението му се позовава на новата наредба на Централната банка на Косово, която определя еврото като единствената валута за плащания в брой и прави невъзможно използването на сръбския динар.

О'Брайън заяви, че специалният пратеник на САЩ за Западните Балкани Габриел Ескобар е посетил гражданите на Северно Косово преди няколко дни, за да види ситуацията отблизо.

Съединените щати смятат, че постановлението на Централната банка на Косово се прилага по начин, който прави ежедневието на гражданите на Косово по-трудно.

„Приятелите на Косово биха искали този регламент да бъде преразгледан и приложен по начин, който ще позволи на гражданите да плащат при ежедневни транзакции. Това вероятно означава да се направи крачка назад, да се позволи въвеждането на всяка валута, евро или динар, и това е нещо, което специалният пратеник в диалога между Сърбия и Косово обсъжда“, каза още О'Брайън. /БГНЕС