САЩ: Страхливи съветници са подвели Путин за инвазията в Украйна

Президентът на Русия Владимир Путин е бил подведен от военните си съветници, които не желаят да разкрият мащаба на загубите, понесени при нахлуването на Русия в Украйна. Това заявява високопоставен американски служител пред АФП.

Украинските сили отвоюваха обратно свои територии, завзети от руските войски. Сред тях бе и стратегически важното предградие на Киев - Ирпен. На фона на тези завземания руската инвазия сякаш спря, месец след началото й на 24 февруари.

„Имаме информация, че Путин се е почувствал подведен от ръководителите на руската армия“, каза американският служител, позовавайки се на разсекретени данни на американското разузнаване.

„Путин е излъган умишлено от своите съветници за това колко зле се представят руските военни, и е подведен за мащабите на влиянието на западните санкции върху осакатената руска икономика. И това е само защото висшите му съветници се страхуват да му кажат истината", твърди служителят. Според разсекретените данни Путин дори не е знаел, че военнослужещите са били изпратени да се бият в Украйна, и не знае мащабите на загубените човешки животи на цивилни и военни, както и броя на унищожената техника.

Между Путин и Министерството на отбраната съществува „постоянно напрежение, произтичащо от недоверието на Путин в ръководството на МО“, каза служителят.

Държавният секретар на САЩ Антъни Блинкен коментира данните от разузнаването с думите: "диктаторите не обичат хора, които казват на властта истината"./БГНЕС