САЩ: Страните трябва сами да избират съюзите си

Заместник-държавният секретар на САЩ Уенди Шърман заяви по време на предварителната среща със заместник-министъра на външните работи Сергей Рябков в Женева, че Вашингтон подкрепя принципа, според който страните трябва да избират към кои съюзи да се присъединят. Това се казва в изявление на говорителя на Държавния департамент Нед Прайс.

Уенди Шърман

„Шърман и Рябков обсъдиха двустранни теми, които двете страни ще разгледат на извънредна среща в рамките на диалога за стратегическа стабилност на 10 януари", се казва в изявлението на Прайс. "Заместник-държавният секретар подчерта ангажимента на САЩ към международните принципи на суверенитет, териториална цялост и свободата на суверенните държави да избират своите съюзи", отбеляза Прайс.

Освен това Шърман заяви, че Вашингтон е готов да обсъди редица двустранни въпроси с Москва, но не възнамерява да засяга темата за съюзническата сигурност без тяхното присъствие.

Сергей Рябков

"Заместник-държавният секретар отново заяви, че САЩ биха приветствали истински напредък чрез дипломация", каза той. САЩ ще обсъдят редица двустранни въпроси с Русия в рамките на диалога за стратегическа стабилност, но няма да обсъждат европейската сигурност без нашите европейски съюзници и партньори. Заместник-държавният секретар подчерта, че обсъждането на някои въпроси ще бъде отложено за срещата на Съвета Русия-НАТО в Брюксел на 12 януари и за срещата на Постоянния съвет на ОССЕ във Виена на 13 януари./БГНЕС