САЩ търсят начини за повече доставки на газ за Европа

Съединените щати продължават да търсят начини за укрепване на енергийната сигурност на европейските страни на фона на намалените доставки на природен газ от Русия, предстои и "допълнителна работа" в тази посока, каза в петък говорителката на Белия дом Карин Жан-Пиер, цитирана от световните медии. "Вече постигнахме напредък по този въпрос - от март досега доставките на природен газ за Европа са се увеличили с 84% в сравнение с 2021 г. В същото време делът на американските доставки се е утроил. Всъщност доставките на газ за Европа са се увеличили с 20 милиарда кубически метра от март спрямо предходната година, което вече надвишава обемите, обещани от президента Байдън“, подчерта Жан-Пиер на редовен брифинг.

В същото време, според нея, Вашингтон ще трябва да свърши "допълнителна работа" в тази посока, а САЩ ще продължат да търсят начини за увеличаване на доставките на втечнен газ за Европа, като същевременно се стремят да намалят зависимостта на региона от вноса на руски газ .

В същото време Жан-Пиер не се съгласи с прогнозата на редица експерти, че наближаващата зима и недостигът на газ в хранилищата на европейските страни може да доведе до разкол в единството на западните страни. "Ние сме уверени, че този съюз, това партньорство ще продължи да съществува. Също така възнамеряваме да предоставим на нашите партньори в Украйна необходимите средства, за да продължат борбата за нейния суверенитет", добави представителката на американската администрация. /БГНЕС

Тагове: