САЩ удължиха с 9 месеца военния си контингент в Румъния

Съединените щати удължиха дислоцирането на бригада от 101-ва въздушнодесантна дивизия в Румъния с девет месеца, считано от януари 2023 година, съобщи вестник „Ню Йорк таймс”, позовавайки се на представители на американската администрация.

Бригадата в момента в Румъния включва около 4000 души. До два месеца се предвижда ротация на военнослужещите. Те ще бъдат заменени от друга бригада от същата дивизия, която пристига от САЩ. Освен това щабни офицери и генерал-майор от 10-та планинска дивизия на САЩ ще бъдат изпратени в Румъния, за да командват войските. Американските военнослужещи, както и досега, ще бъдат в авиобазата „Михаил Когълничану“, разположена на по-малко от 100 км от границата с Украйна. В същото време те провеждат редовни учения в непосредствена близост до границата.

САЩ изпратиха свои военни в Румъния в началото на 2022 г., за да подсилят източния фланг на НАТО. През лятото дислоцираният там контингент беше увеличен до бригада. Американското военно командване преди това е проучвало възможността да я прехвърли в друга база на НАТО в Източна Европа. /БГНЕС