САЩ, Великобритания и Германия са евакуирали най-много хора от Кабул

Неравна битка с времето водят държавите по света, които искат да евакуират хора от Кабул. Скай нюз прави равносметка на държавите, които са евакуирали най-много свои хора оттам. До 12-ти август, когато талибаните превзеха окончателно Кабул, Афганистан са напуснали десетки хиляди граждани. Много други чакат да бъдат качени на самолет на летището. Сред тях са и такива, които не са афганистанци, но държавите им са спрели евакуацията поради страха от нови взривове.

На първо място по брой изведени от страната хора се нарежда САЩ с 88 000 евакуирани граждани, включително 4500 американци. Смята се, че около 1500 американци ще останат в страната след 31-ви август, когато приключва евакуацията.

На второ място по брой евакуирани се нарежда Великобритания. Властите на Острова са успели да изтеглят хората си от военната зона, като общият им брой е около 15 хиляди. Сред тях са между 5 500 и 7 000 афганистанци и техните семейства. Около 2000 души, отговарящи на условията за Програмата за преместване на правителството на Обединеното кралство, която е част от Афганистанската политика за преместване и подпомагане (ARAP) - остават в Афганистан. Министърът на отбраната Бен Уолъс призна, че не всеки, който отговаря на условията, ще бъде евакуиран до крайния срок.

Франция успя да евакуира близо 2100 граждани, като властите в страната вече заявиха, че след петък повече няма да може да бъде осъществена евакуация. Според министъра на транспорта Жан-Батист Джебари „няколко десетки“ френски граждани остават в Афганистан.

Над 5100 души, включително над 3600 афганистанци, е успяла да евакуира Германия. Канцлерът Ангела Меркел заяви пред парламента, че усилията за евакуация ще продължат "колкото е възможно по -дълго", въпреки че докладите предполагат, че Германия ще прекрати операциите си след 31 август.

Италия също успя да спаси 4400 афганистански граждани - предимно такива, които са работили с италиански институции и благотворителни организации./БГНЕС