САЩ води на Европа с 6-2 след откриващия ден на Райдър Къп

САЩ се сдоби с преднина от 6-2 срещу Европа след първия ден от 43-то издание на Райдър Къп, благодарение на ранното си водачество от 3-1 в мачовете с четири топки в петък следобед.

Брайсън ДеШамбо.

Американският състав, в който личат имената на девет от топ 11 на световната ранглиста, поведе с 3-1 след сутрешните четворки на Уистлинг Стрейтс. Световният номер 2 Дъстин Джонсън, миналогодишният шампион от Мастърса, и олимпийският първенец от Токио Ксандер Шофел не изоставаха и за миг при победата над европейците Пол Кейси и Бернд Висбергер 2 и 1.

Американците Тони Финау и Харис Инглиш спечелиха с бърдита осма, девета и десета дупки за преднина от три и надвиха четирикратния шампион в Мейджърите Рори МакИлрой и победителя на Бритиш Оупън 2019 Шейн Лаури 4 и 3. За първи път МакИлрой загуби два мача от Райдър Къп в един и същи ден. Това принуди капитанът на Европа Падриг Харингтън да го остави извън игра за втория ден от съревнованието.

Англичанинът Тайрел Хатън направи бърди на 18-та дупка, за да остави себе си и номер 1 в света Джон Рам наравно с американците Брайсън ДеШамбо и Скоти Шефлър. Нито едно от дуотата не води с поведе от 1 в мача. Европейците Томи Флийтууд и Виктор Ховланд завършиха наравно с плейоф шампиона на ПГА Патрик Кантли и американския му сънародник Джъстин Томас.

САЩ се нуждае от 14.5 точки, за да спечели Райдър Къп, докато Европа има нужда от 14 пункта, за да защити трофея си. Европейците спечелиха девет от последните 12 издания на Райдър Къп и четири от последните пет. /БГНЕС