САЩ върнаха на Италия огромен брой откраднати артефакти

Съединените щати върнаха над 250 древни артефакта на Италия, след като полицията откри, че са били откраднати, предаде Би Би Си.


Отделът за изкуство на италианската полиция установи, че предметите са били ограбени и продадени на американски музеи и частни колекционери през 90-те години на миналия век.

Сред ценните артефакти са гърнета, картини и скулптури - някои на възраст до 3000 години.

Някои от мозайките са на стойност десетки милиони евро.

Най-старият експонат датира от епохата на виланите (1000 - 750 г. пр. Хр.), а други артефакти са от етруската цивилизация (800 - 200 г. пр. Хр.), Магна Греция (750 - 400 г. пр. Хр.) и императорски Рим (27 г. пр. Хр. - 476 г. сл. Хр.).

Повечето артефакти са били откраднати през 90-те години на ХХ век, след което са продадени на редица търговци, като една част от тях очевидно е била предложена на колекцията "Менил" - музей в Хюстън, Тексас.

Италианското министерство на културата заяви, че артефактите са били изложени в колекцията "Менил", но говорител на музея отрече това и заяви, че те никога не са били част от колекцията.

Говорителят заяви, че на музея са били предложени артефактите като подарък, но вместо това е насочил дарителя към италианското министерство на културата.

От министерството заявиха, че собственикът на колекцията "спонтанно" е върнал предметите, след като полицията е установила, че те произхождат от незаконни разкопки на археологически обекти.

Отделно от това министерството заяви, че 145 от върнатите артефакти са от процедура по несъстоятелност срещу английския търговец на антики Робин Саймс, който е натрупал хиляди експонати като част от мрежа от незаконни търговци.

Италия отдавна се опитва да открие антики и артефакти, които са били откраднати и продадени на частни колекционери и музеи.

През септември 2022 г. Ню Йорк върна на Италия откраднати произведения на изкуството на стойност 19 млн. долара (16 млн. паунда), включително мраморна глава на богинята Атина от 200 г. пр.н.е., чиято стойност се оценява само на 3 млн. долара. /БГНЕС