САЩ все още се надяват на по-добри отношения с Китай

Белият дом има "всички очаквания", че неотдавнашното пътуване на висшия американски дипломат до Пекин ще доведе до подобряване на отношенията, дори след като Джо Байдън сравни китайския лидер с неудобни "диктатори".


Държавният секретар на САЩ Антъни Блинкен "постигна известен напредък" по време на дългоочакваното пътуване до Китай, заяви високопоставен служител на администрацията, цитиран от АФП.

"Имаме всички очаквания да надградим този напредък", каза служителят.

Посещението на Блинкен, което завърши в понеделник, имаше за цел да възстанови линиите за комуникация.

Китай разкритикува забележките на Байдън, в които китайският лидер Си Дзинпин се сравнява с "диктатори".

Пекин нарече това изявление, направено от Байдън вчера по време на донорска среща в Калифорния, "открита политическа провокация".

След това Белият дом се опита да свали напрежението.

"Не бива да ни изненадва, че президентът говори откровено за Китай и за различията, които имаме - със сигурност не сме сами в това", заяви служителят по-късно.

"Президентът вярва, че дипломацията, включително тази, предприета от министър Блинкен, е отговорният начин за управление на напрежението", добави служителят.

Вчера Байдън не за първи път прави значими, дори провокативни изявления на приеми за набиране на средства - обикновено това са малки събития, на които камерите и записите са забранени, но на които журналистите могат да слушат и да записват встъпителните думи на президента.

На едно такова събитие през октомври миналата година Байдън говори за заплахата от ядрен "Армагедон" от страна на Русия. /БГНЕС