САЩ забраняват вноса на руски нефт и газ заради инвазията в Украйна

САЩ налагат забрана върху целия внос на руски нефт и газ, съобщи американският президент Джо Байдън в свое обръщение, цитиран от АФП.

"Забраняваме целия внос на руски нефт и газ и енергия. Това означава, че руският петрол вече няма да бъде приеман на американските пристанища и американският народ ще нанесе още един силен удар на президента Владимир Путин", заяви Байдън в обръщение от Белия дом, като добави, че решението е взето "в тясно сътрудничество" със съюзниците.

Белият дом съобщи, че днес, на 8 март, Байдън ще подпише изпълнителната заповед за забрана на вноса на руски нефт, втечнен природен газ и въглища в САЩ. Със своя указ той ще забрани нови американски инвестиции в руския енергиен сектор, както и финансирането на чуждестранни компании, инвестиращи в производството на енергия в Русия.

Това е най-мащабното действие на администрацията досега за наказване на Москва заради нахлуването в Украйна.

Забраната дойде, след като демократите заплашиха със законодателство, за да принудят Байдън да го направи, на фона на въздействието на рязко покачващите се цени на горивата.

„Решението за забрана на вноса на руски нефт и газ ще засегне и самите САЩ, но Вашингтон смята, че трябва да предприеме тази стъпка“, каза Байдън.

„Американците се обединиха в подкрепа на украинския народ и дадоха ясно да се разбере, че няма да участват в субсидирането на войната на Путин. Взехме това решение след близки консултации с нашите съюзници и партньори по света, особено в Европа", заяви президентът.

Той допълни, че САЩ разбират причините европейските им съюзници да не могат да се присъединят към забраната за внос на руска енергия.

"И републиканците, и демократите разбират това. И републиканците, и демократите обаче ясно заявиха, че трябва да го направим", добави Байдън.

САЩ възнамеряват да изпълняват ангажиментите си за колективна отбрана на НАТО в светлината на руската операция в Украйна, каза още той.

Ден по-рано руският вицепремиер Александър Новак подчерта, че отказът от руския петрол ще има катастрофални последици за световния пазар и ще доведе до скок на цените до над 300 долара за барел.

Властите в САЩ призовават частния сектор да не повишава цените заради въздействието на санкциите срещу Русия и да се бори със спекулантите. САЩ трябва да станат енергийно независима страна и обсъждат с ЕС възможността за отказ от петрола и газа от Русия, каза Байдън.

Президентът на САЩ предупреди, че цените на бензина в страната ще продължат да растат заради антируските санкции.

Байдън заяви пред репортери, че цената на бензина се е повишила със 75 цента на галон, откакто Русия започна специалната си операция в Украйна.

"С настоящите действия тя ще се повиши още повече. Но ще направя всичко по силите си, за да намаля до минимум повишаването на цените тук, у дома, заради действията на Путин", каза Байдън.

САЩ продължават да доставят заедно със съюзниците си оръжия и хуманитарна помощ за Украйна, уточни президентът.

Американският лидер припомни, че държавният секретар на САЩ Антъни Блинкен е в Европа.

"Председателят на Обединения комитет на началник-щабовете на САЩ генерал Марк Мили също отиде в Европа за срещи с колегите си и съюзниците си от източния фланг на НАТО, за да увери тези страни, които граничат с Русия, страните от НАТО, че ще изпълним свещените си задължения по член 5 от Вашингтонския договор за колективна отбрана на НАТО", каза той.

Според американския президент САЩ координират прехвърлянето от Запада на оръжия и военно оборудване за Украйна.

"Досега сме предоставили на Украйна военна помощ в размер на повече от 1 милиард долара. Всеки ден в Украйна пристигат доставки на отбранителни оръжия от САЩ. А ние, САЩ, координираме доставките на подобни оръжия от нашите съюзници и партньори - от Германия до Финландия и Нидерландия. Решаваме свързаните с това въпроси", заяви началникът на щаба във Вашингтон.

В понеделник говорителят на Пентагона Джон Кърби заяви, че САЩ и "14 други държави" предоставят оръжия и военно оборудване на Украйна. Той отказа да уточни как точно са изпратени оръжията. Според Кърби САЩ са уверени, че всички тези доставки са предназначени за украинските въоръжени сили, а не за други държави.

Администрацията на Байдън е подложена на натиск да действа от края на миналия месец, когато авторитарният лидер на Русия Владимир Путин нареди непровокирано и кърваво нахлуване в Украйна.

Това се случва в момент, когато Путин заплаши да затвори кранчето на руския газ за Европа в отговор на бойкота на износа на енергия от страната му, което може да доведе до повишаване на цената на суровия петрол до зашеметяващите 300 долара за барел.

В понеделник цените вече се повишиха до невиждан от 2008 г. връх, достигайки 140 долара за барел.

САЩ разчитат на руския енергиен внос в много по-малка степен, отколкото Европа. Само около 7% от американския внос на течни горива е от Русия през 2020 г., според Американската администрация за енергийна информация. Но зависимостта на САЩ от руския суров петрол и петролни продукти значително нарасна през първата година от мандата на Байдън. Вносът само на суров петрол нарасна със 162%. През 2020 г. САЩ са внесли 28 млн. барела руски суров петрол. Сега той достига 73 милиона барела. От 2021 г. САЩ получават около 209 000 барела суров петрол на ден от Русия. Получават още 500 000 барела дневно други петролни продукти.

За разлика от тях 60% от руския износ на петрол отива в Европа, като покрива около една трета от търсенето на петрол на континента.

Русия е третият по големина износител на суров петрол и петролни продукти за САЩ. Америка получава по-голямата част от своя внос на нефт и нефтопродукти от Канада - 51,3%. След Канада се нарежда Мексико - 8,4%, след това Русия - 7,9%, и накрая Саудитска Арабия - 5,1%, според статистиката на Агенцията за енергийна информация за 2021 г.

Вносът на суров петрол, използван за производството на бензин, е с още по-малък дял - Русия осигурява на САЩ 3,5% от вноса на суров петрол. САЩ получават 61% от вноса си на суров петрол от Канада.

Стремежът към общонационална забрана на вноса на руски енергийни продукти набра сила, откакто по света и се разпространяват свидетелства и снимки на жестокостите на Путин в Украйна.

Законодателите и в Сената, и в Камарата на представителите внесоха множество законодателни предложения за такива забрани. В края на миналата седмица двупартийна група сенатори представи свой собствен законопроект за забрана на вноса на руски енергийни продукти, който Конгресът трябва да разгледа по бързата процедура.

Проучване на Ройтерс, направено в петък, показва, че 80% от американците подкрепят забраната за внос на руски петрол заради зверствата в Украйна.

Запитан за перспективите за въздействие на ограничителните мерки на САЩ върху руската икономика, ръководителят на Националното разузнаване Еврил Хейнс подчерта, че руските доставки на петрол и петролни продукти представляват около 8% от общия внос на енергия в САЩ. "Мисля, че това е малък обем за тях, но мисля, че ще им окаже известно влияние. Освен това то определено е важна стъпка от символична гледна точка", подчерта Хейнс, говорейки по време на изслушване в Комисията по разузнаване към Камарата на представителите на САЩ.

Президентът на САЩ заяви в речта си, че Русия няма да може никога да контролира цяла Украйна, като обеща, че Украйна "никога няма да бъде победа" за президента Владимир Путин.

"Русия може да продължи да напредва на ужасна цена, но това вече е ясно - Украйна никога няма да бъде победа за Путин", каза Байдън. "Путин може да успее да превземе един град, но никога няма да успее да превземе страната".

"Ако не реагираме днес, утре цената на свободата ще бъде още по-висока. Затова ще продължим да подкрепяме смелия украински народ", продължи Байдън.

Във връзка с това той призова Конгреса на САЩ да одобри пакет от помощи за Украйна в размер на 12 млрд. долара, като увери, че САЩ ще продължат да предоставят военна, икономическа и хуманитарна помощ на Киев. /БГНЕС