САЩ забраниха доставката на продукция на китайската компания Dalian Ocean Fishing

Граничната митническа служба на САЩ забрави вноса в страната на каквато и да е продукция на китайската риболовна компания Dalian Ocean Fishing, защото при работата ѝ е използван принудителен труд. Това заяви днес на специален брифинг министърът на вътрешната сигурност Алехандро Майоркас.

Тази седмица службата за митнически контрол се е възползвала от дадените ѝ пълномощия и е приложила на практика заповедта, забраняваща доставката на морски дарове, добивани от кораби, притежавани или управлявани от китайската компания Dalian Ocean Fishing. Основанието за това е подозрението, че при добива на продукти компанията ползва принудителен труд.

Мярката е на основание на американски закон от 1930 г., който „забранява вноса на стоки, получени, преработени или произведени изцяло или частично с помощта на използването на принудителен труд“.

Министърът подчерта, че това е първият случай, в който заповедта е въведена по отношение на всички кораби на компанията, а не срещу някой конкретен.

Като цяло, става въпрос за 32 кораба. Службата по митнически и граничен контрол разполага с информация, че Dalian Ocean Fishing използва принудителен труд при улова на риба тон, риба меч и други морски дарове. /БГНЕС

Вашингтон / САЩ