САЩ: Защитата на човешките права поема в погрешна посока

Държавният секретар на САЩ Антъни Блинкен предупреди, че правата на човека се нарушават все повече по света и обеща да направи повече, изразявайки особено възмущение от случващото се в Китай и Мианмар.

„Тенденциите в областта на защитата на човешките права продължават да се движат в грешната посока“, каза Блинкен, представяйки годишния доклад на Държавния департамент.

"Виждаме доказателства за това във всеки регион по света. Виждаме го в геноцида, извършен срещу уйгурите и други етнически и религиозни малцинствени групи в Синдзян", каза Блинкен.

Той обвини военните в Мианмар за репресиите им срещу протестиращите и настоя за възстановяване на демокрацията.

"Ние осъждаме тези и други широко разпространени нарушения от силите за сигурност на Бирма най-решително", каза той, използвайки предишното име на Мианмар.

В прикрита критика към подхода на Тръмп, Блинкен каза, че администрацията на президента Джо Байдън няма да щади и съюзниците си в това отношение.

"Администрацията на Байдън-Харис ще се противопостави на нарушенията на човешките права, независимо от това дали извършителите са противници или партньори". /АФП