Сашо Пенов: В непрекъснат контакт сме с МВР, в цяла Европа и САЩ има такива интернет атаки

Аз не съм чул да падат бомби в българските училища.

Ние сме в непрекъснат контакт с МВР и мога да ви кажа, че такива интернет атаки в момента има в цяла Европа, включително и в САЩ. Оттук нататък се поставя въпросът как се действа в такива ситуации.

Това каза служебният министър на образованието проф. Сашо Пенов по повод множеството сигнали за бомби в българските училища на територията на страната, предаде репортер на БГНЕС.

Министър Пенов отбеляза, че има инструкция, която урежда тези хипотеза, на МВР и по сега действащите правила. „Разбирам, че директорите са притеснени от ситуацията, но затова те работят с методическата помощ на съответните служи от МВР, за да преценят реалността на съответната заплаха", заяви той и добави, че към момента обществото е информирано, говори се по тази тема. „Нашата преценка почива въз основа на експертния анализ на службите", каза още служебният министър на образованието, като подчерта, че това може да се случи не само по време на предизборна кампания, а и по време на епидемия, празнични дни, по различни поводи.

Според него директорите имат опит в подобни ситуации и са подготвени. Освен това от МОН са във връзка с тях, а директорите са във връзка със съответните експерти от МВР.

„Сутринта разговарях, лично министър Демерджиев ми се обади, за да сподели каква е ситуацията. Аз не знам някой да има такава способността гарантира, че изведнъж всичко това ще престане", заключи Пенов./БГНЕС