САЩ гонят повече от дузина саудитски войници от страната

Повече от дузина военнослужещи от Саудитска Арабия, обучаващи се в Съединените щати, ще бъдат изгонени от страната след извършена проверка, последвала стрелба във военна база във Флорида в края на миналата година, съобщи Cи Ен Ен, позовавайки се на източници.

През декември 2019 г. в резултат на стрелба във военна база във Флорида загинаха четирима души, включително стрелецът, още осем бяха ранени. Нападателят беше войникът от Саудитска Арабия Мохамед Саид ал Шамрани, който беше обучаван във военна база.

Пентагонът обяви прекратяването на оперативното обучение на всички военни служители на Саудитска Арабия, които учат в САЩ за неопределено време. По-късно директорът на контраразузнаването и сигурността Хари Рийд заяви, че след стрелбата Пентагонът е проверява всички кадети от тази страна във военната база и не е открил „непосредствена заплаха“.

Според Си Ен Ен военнослужещите не са обвинени в съучастие с нападателя. Източниците на канала твърдят, че част от саудитските кадети са обвинени във връзка с екстремистки движения, а други - в притежание на детска порнография.

Представители на ФБР и Министерството на правосъдието на САЩ отказаха коментар, отбелязва каналът./БГНЕС