САЩ към Сърбия: Внимавайте със С-400

Висш американски дипломат предупреди публично властите в Сърбия да бъдат "внимателни и предпазливи" при закупуването на руски ракетни системи, предаде АФП.

"Разбира се, имаме опасения не само за разполагането на руска военна техника на територията на Сърбия, но и за възможността Сърбия да придобие значими руски военни системи.", заяви специалният пратеник на САЩ Матю Палмър в интервю за македонската телевизия „Елсат“.

Палмър имаше предвид представянето през миналата седмица на руска ракетна система С-400 и ракетна система "Панцир" в Сърбия по време на военното учение "Славянски щит-2019".

Това е първият път, когато двете оръжейни системи са представени на военни учения извън Русия, според руското министерство на отбраната.

Те са били използвани в Сирия, а Турция е закупила системата С-400 въпреки силното противопоставяне от страна на партньорите от НАТО.

Двете оръжия осигуряват ешалонирана противовъздушна и противоракетна отбрана, считана от мнозина за една от най-добрите в света.

Сръбският президент Александър Вучич заяви, че страната му би искала да се сдобие с оръжията, но че "единственият начин би бил, ако Русия ни ги подари. В противен случай нямаме средства да си ги купим".

Никола Димитров и Матю Палмър

Специалният представител на САЩ за Западните Балкани заяви: "Надяваме се нашите сръбски партньори да бъдат внимателни и предпазливи за всякакви подобни транзакции."

Американските военни връзки със Сърбия са по-значими от руско-сръбските отношения, припомни той.

"Имаме силно военно партньорство със Сърбия. Мисля, че всъщност най-добрият военен партньор на Сърбия са САЩ. Смятаме, че /това партньорство – бел. ред./, е по-значимо от всичко, което руснаците правят с Белград", добави дипломатът.

"Ще бъдем внимателни, разбира се, защото не искам Сърбия да бъде изложена на санкции от най-голямата световна сила, независимо от факта, че те биха били напълно неоправдани и несправедливи", каза Вучич в отговор, цитиран от сръбски медии. /БГНЕС