САЩ: На изборите в Сърбия да няма военнопрестъпници

Комисия за външни работи на Конгреса на САЩ предупреди открито Сърбия сред кандидатите за депутати да няма военнопрестъпници, съобщи „Гласът на Америка”.

Реакцията е във връзка с публикация на Балканската разследваща мрежа BIRN, според която „двама осъдени военнопрестъпници се надяват да бъдат избрани за депутати по време на изборите в Сърбия следващия месец, а други, които се издирват от съда на ООН или за които има обвинения във военни престъпления, се подготвят за надпреварата да влязат в парламента”, съобщава „Гласът на Америка".

Един от тях е Драган Василкович, известен на Балканите като капитан Драган – военнопрестъпник, който се върна в Сърбия на 28 март тази година, след като беше освободен от затвора в Хърватия, където излежаваше присъда за престъпления, извършени там през 1991 година.

Друг военнопрестъпник, издигнал кандидатурата си за депутат, е ултранационалистическият лидер на Сръбската радикална партия Воислав Шешел, осъден от Механизма за международни наказателни трибунали за военни престъпления срещу хърватите през 1992 година.

При представянето на кандидатурата си за депутат Драган Василкович обяви, че ще настоява Милорад Улемек – Легия и Звездан Йованович а бъдат освободени, тъй като, въпреки присъдата, „не знае дали Легия и Звездан са виновни за убийството на бившия сръбски премиер Зоран Джинджич”. /БГНЕС