САЩ не пожали Бразилия, Гърция се сбогува със Световното

Отборът на САЩ постигна пета последователна победа на Световното първенство по баскетбол в Китай, след като надигра Бразилия с 89:73 в последна среща от група К.

Американците изиграха много силно второ полувреме срещу Бразилия и не оставиха шанс на съперника след равностойните първи 20 минути.

Първото полувреме завърши при резултат 39:33 за възпитаниците на Грег Попович, но през втората част силите на бразилците привършиха и те отстъпиха с 46:34 в нея. Най-резултатни за американците бяха Кемба Уокър и Майлс Търнър, завършили с по 16 точки, като гардът добави пет асистенции, а центърът овладя осем борби. Успехът означаваше първа позиция в групата за САЩ, а след поражението си Бразилия напусна надпреварата за сметка на Чехия, който по-рано елиминира от турнира Гърция. Съперникът на Щатите бе определен от сблъсъка между Австралия и Франция, спечелен от „озитата“ със 100:98. След равенство на почивката „петлите“ дръпнаха в резултата, но австралийците не се отказаха и стигнаха до важния успех след 30 точки на Пати Милс. Французите ще се изправят в четвъртфинал в горната половина на турнира срещу действащият световен шампион САЩ, докато Австралия излиза в спор за място на полуфиналите срещу Чехия. В други завършили мачове Нова Зеландия надви Турция със 102:101, а Германия победи Канада след 82:76. По-рано отборът на Гърция приключи участието си на тазгодишния Мондиал по баскетбол в Китай.

Янис и компания напуснаха безславно Световното в Китай, след като не успяха да постигнат необходимата победа с 12 точки разлика над Чехия.

Южните ни съседи спечелиха пирова победа над Чехия с 84:77, но тя се оказа крайно недостатъчна за тима, който се нуждаеше от успех с 12 точки разлика. Яромир Бохачик бе най-резултатен за чехите със своите 25 точки, като вкара два ключови наказателни удара 4.6 сек. преди края на сирената. Томаш Саторански пък пофлиртува с трипъл-дабъл, завършвайки с 13 точки, девет асистенции и осем борби. За гърците Ник Калатес реализира 24 пункта, като към тях добави шест асистенции и пет борби, а голямата звезда на тима Янис Адетекумбо напусна паркета заради натрупани нарушения при 5:32 до края на срещата, завършвайки с 12 точки, девет борби, четири асистенции и три кражби. В останалите завършили срещи Черна гора победи Япония с 80:65, Литва се справи с Доминиканската република – 74:55, а Йордания нанесе пето поражение на Сенегал след 79:77. Четвъртфиналите са на 10 и 11 септември в Донгуан и Шанхай. Ето и всички четвъртфинални двойки: Аржентина –Сърбия САЩ – Франция Испания – Полша Австралия – Чехия. /БГНЕС