САЩ обещаха пълна подкрепа за патриарх Вартоломей

Американският посланик в Атина Джефри Пайът се срещна с вселенския патриарх Вартоломей, преди посещението на последния във Вашингтон тази есен. Американският дипломат заяви, че за него е чест да се види с главата на православната църква.

Срещата с американския посланик се състоя само няколко дни след избирането на Елпидофорос за нов Архиепископ на Америка. Джефри Пайът заяви, че двамата са имали много ползотворен разговор, по време на който са обсъдили плановете на вселенския патриарх да посети Вашингтон през есента.

„Това ще бъде първото посещение на Вселенския патриарх в САЩ след десетилетие и то ще се състои в много важен момент за Американската църква, тъй като тя вече ще има нов архиепископ", отбеляза американският дипломат.

Джефри Пайът е изразил своето задоволство от пристигането на Елпидофорос в САЩ. "Нашата администрация ще направи всичко възможно да му помогне да започне успешно мисията си в САЩ," обеща посланикът.

Той добави, че двамата са обсъдили още ролята на патриарха в Близкия изток и Украйна.

Вселенският патриарх Вартоломей е на историческо посещение в Гърция, което трябва да стане нова ера в отношенията между Патриаршията и Църквата на Елада. Той присъства на откриването на център за социална помощ, изграден от Църквата на Елада и разговаря с нейния духовен глава архиепископ Йеронимус.

На последното си заседание Светият синод на Вселенската патриаршия, който се проведе под председателството на Вселенския патриарх Вартоломей, обсъди искането за получаване на автокефалност от страна на Македонската православна църква - Охридска архиепископия /МПЦ-ОА/. На заседанието, което продължи три дни от 9 до 11 май, бяха разгледани три въпроса. "Светият синод попълни вакантните места на архиепископиите в Австралия и Америка и разгледа полученото искане от страна на църквата на Северна Македония, която в момента, така както стоят нещата, е в състояние на разкол", се казва още в документа.

През есента на 2017г. МПЦ-ОА поиска Българската православна църква /БПЦ/ да й бъде църква-майка и да се пребори за нейната автокефалност. Светият синод на БПЦ създаде специална комисия за разрешаването на този въпрос. Тази година за първи път македонски епископ пътува с българската църковна делегация в Йерусалим за получаването на благодатния огън. /БГНЕС