САЩ прекратяват споразуменията за предоставяне на убежище с три държави

Съединените щати преустановиха действията на сключени по времето на бившия президент Доналд Тръмп споразумения със Салвадор, Гватемала и Хондурас за сътрудничество по въпросите за предоставяне на убежище, и започнаха процедура за тяхното прекратяване, заяви американският държавен секретар Антъни Блинкен, цитиран от РИА Новости.

"Съединените щати преустановиха и започнаха процес за прекратяване на споразумението за сътрудничество по въпросите за предоставяне на убежище със Салвадор, Гватемала и Хондурас като първи конкретни стъпки към по-широко сътрудничество и ангажираност в региона, предложени от президента Байдън", се казва в изявлението, публикувано от Държавния департамент.

Действието на тези документи, които предполагаха разглеждането на предоставяне на убежище не в Съединените щати, а в тези страни, се прекратява незабавно, властите на тези държави са уведомени за това решение, отбелязва той. Всъщност само споразумението с Гватемала е преустановено, останалите две не са успели да влязат в сила.

"Ще поясня, че тези действия не означават, че границата на САЩ е отворена. Ангажирани да разширят легалните пътища за защита и възможности тук и в региона, САЩ са държава с граници и закони, които трябва да се спазват", каза Блинкен. / БГНЕС