САЩ решават за войските в Германия след доклад на Пентагона

Окончателното решение за извеждането на американските войски от Германия ще бъде взето не по-рано от средата на 2021 г. Дотогава трябва да бъде изготвен докладът за присъствието на американските войски в различни точки на света, съобщи говорителят на Министерството на отбраната Джон Кърби.

Началникът на Пентагона Лойд Остин ще отправи препоръки до президента Джо Байдън след изготвянето на доклада.

Бившият президент Доналд Тръмп потвърди през лятото на миналата година намерението си да съкрати числеността на американските военнослужещи в Германия на 12 000 човека. Той обясни решението си извеждането на войските от страната със задълженията на Берлин към НАТО.

Планът на Тръмп предизвика критика както от страна на външнополитически експерти в Германия, така и на генералния секретар на алианса Йенс Столтенберг.

БГНЕС припомня, че американският министър на отбраната Лойд Остин обяви, че предстои да бъде направен преглед на глобалното позициониране на американската армия, нейното присъствие, ресурси, стратегия и мисии, без да уточнява конкретни възможни промени.

Докато се подготвя прегледът, Вашингтон ще провежда консултации със своите съюзници и партньори, подчерта той. /БГНЕС, Дойче веле