САЩ са против размяна на територии между Косово и Сърбия

Специалният пратеник на президента на САЩ Ричард Гренел отрече твърдението, че САЩ все още са отворени за размяна на територии между Сърбия и Косово, като заяви, че това не е вярно.

Остава неясно на какво се базира твърдението на Euobserver, че „планът за размяна на територии за Сърбия и Косово остава популярен в американските среди, що се отнася до специалния пратеник на САЩ“

„Това е фалшива новина“, написа Гренел в профила си в Туитър, коментирайки статия, публикувана вчера от Euobserver.

В текста се казва, че САЩ не искат да изключат възможността за обмен на територии между Косово и Сърбия, въпреки противопоставянето на Германия.

Гренел написа в Туитър, че от Euobserver никога не са се обаждали и не са търсили отговор по темата.

„Аз съм за това, за което страните са съгласни. Съсредоточен съм върху икономическото развитие, а не върху политиката “, написа Гренел, цитиран от Косово онлайн.

Във вторник и специалният представител на Държавния департамент за Западните Балкани Матю Палмър заяви, че Белград и Прищина трябва да установят сами параметрите на диалога.

Съединените щати подкрепят двете страни да намерят начин да се върнат на масата за преговори, да обсъдят всички въпроси и да намерят път за нормализиране на отношенията, заяви той.

„Бихме искали взаимното признаване на Косово и Сърбия да бъде резултат от процеса на преговори”, каза Палмър.

Палмър отказа да коментира дали позицията на САЩ за промяна на границите противоречи на германската позиция, че такъв ход рискува да дестабилизира региона. /БГНЕС