САЩ: Турция да се откаже от плановете си за купуване на С-400

Новоприет законодателен акт в Камарата на представителите на САЩ призовава турското правителство да се откаже от плановете си за закупуване на руската система противоракетна отбрана С-400 или в противен случай няма да получи изтребители F-35. Това заявиха представители и на двете основни партии в САЩ на съвместна пресконференция, цитирана от Спутник.

"Посланието към Турция е ясно: има широк, двупартиен консенсус, че ако Турция продължи и придобие С-400, тя не трябва да получи F-35", заяви лидерът на малцинството в Камарата на представителите Кевин Маккарти. "Просто ще има твърде много тежки последици за интересите на националната сигурност на САЩ. Турция трябва да отмени придобиването на С-400 и вместо това да си сътрудничи със Съединените щати в много области, в които е в наш общ интерес да работим заедно".

Новината дойде след като Исмаил Демир, турският заместник-министър, отговарящ за отбранителната промишленост каза, че Турция продължава да изгражда съоръжения за инсталиране и поддръжка на изтребители F-35, разработени съвместно със САЩ, въпреки заплахите на Вашингтон да спре доставката им заради планираната покупка на С-400.

На 13 май Министерството на отбраната на САЩ обяви, че търси нови доставчици на части за изтребителя F-35 Lightening II, за да замени онези, които идват от Турция, в случай че Анкара изпълни плановете си за закупуване на руската система за противовъздушна отбрана.

Напрежението между Съединените щати и Турция наскоро ескалира заради възможното закупуване от страна на Анкара на руските отбранителни системи. САЩ твърдят, че системата С-400 е несъвместима с американските и европейските системи, но Турция твърди, че потенциалната покупка е предназначена да гарантира нейната сигурност и не е насочена към САЩ или НАТО.

През 2014 г. американското министерство на отбраната за първи път обяви намеренията си за изграждане на център за поддръжка и ремонт на F-35 в Турция. Програмата включва проектиране, разработване, производство и логистична поддръжка за изтребители F-35 в световен мащаб. /БГНЕС