САЩ: В България изпратихме експерти за борба срещу корупцията

Министерството на правосъдието на САЩ е изпратило отново в България свой специалист заради корупцията и върховенството на закона. Има данни за вмешателство в българската политическа система чрез разпространение на фалшиви новини и опит за манипулиране на медийната среда. Това каза американският посланик в София Ерик Рубин в интервю за Свободна Европа.

“Тези фалшиви новини идват от сайтове на руското правителство. Това е притеснително, защото, както знаем, в днешно време информацията се използва за политически дивиденти. Наблюдаваме това с притеснение, защото, в крайна сметка, може да повлияе на хода на изборите”, подчерта той.

България не е търсила помощ от САЩ по повод информацията, че трети агент на руското ГРУ, свързан с отравянето на Сергей и Юлия Скрипал, е бил в страната ни, каза още дипломатът. “Това е преди всичко случай между България и Великобритания и знам, че сътрудничеството върви добре. Разбира се, ние ще помогнем с каквото можем, за да разберем какво се е случило", коментира Рубин.

Според доклад на македонското и черногорското разузнаване агенти на руските служби координират работата си за Балканите от София. Част от усилията им били насочени към разпространение на пропаганда и провокиране на разделение. “Имаме големи притеснения, че Русия се опитва да попречи на прогреса на Западните Балкани и интеграцията им в ЕС. Видяхме обаче присъдата от страна на хората в Черна гора и Македония спрямо руските опити да им попречат да упражнят своя избор и да се присъединят към НАТО. Черна гора вече е член, а Македония е на път”.

Ерик Рубин отказа да коментира изказването на българския държавен глава Румен Радев, според когото преговорите за покупка на американските изтребители F-16 ще вкарат страната ни във “финансово приключение”. “България има нужда от самолети. Трябва да се съгласите с това, освен ако не си мислите, че България няма нужда от въздушни сили. F-16 се използва от всеки член на НАТО в региона”, отбеляза Рубин. Скоро започва третата година от мисията на сегашния посланик на САЩ. Преди 11 години американската страна изтегля от България офиса на съветниците по правните въпроси - служители от американското Министерство на правосъдието. Това се случва в навечерието на приемането на страната ни в Европейския съюз. Наскоро, заради проблемите с върховенството на закона и корупцията, в посолството в София отново пристига специалист по въпросите на правосъдието.

Попитан дали проблемите с корупцията в България могат да бъдат назовани с по-конкретни имена, Рубин отговори, че всяка страна сама трябва да определи размера на проблема и да го назове. Посланикът обясни, че няма право да коментира разследването за руската намеса в американските избори през 2016 година. Относно критиките към президента Тръмп и политиката му спрямо мигрантите Рубин отбеляза, че САЩ никога не са отричали, че имат проблеми за разрешаване. “Отворени сме за критики. В момента имаме сериозен проблем с имиграцията и като страна трябва да вземем сериозни решения”, отбеляза американският посланик. Посланикът отказа да коментира дали казусът на Цветан Василев покрива изискванията за задействане на закона “Магнитски. “Знам, че има подадена заявка преди около 2 години. Нямам информация, която да споделя по въпроса. Както знаете обаче, всеки може да подаде такава молба”. /БГНЕС